Helyi közélet

2008.05.15. 10:15

Piát, cigit a fiatalkorúnak

<p>Debrecen - Pedig látta a vendéglátós, hogy jószerivel még gyerek, mégis kiszolgálta cigarettával és barackpálinkával; nyugtát persze nem adott a „tilalmas” termékekről.</p>

Ekkor léptek elő a háttérből a fogyasztóvédelmi felügyelők, és közölték a vendéglőssel, hogy az előbbi csupán egy próbavásárlás volt. Ami ezúttal sokba került...

Az éj leple alatt

Az Észak-alföldi régió 39 településén összesen 126 kereskedelmi és vendéglátóipari egységben ellenőrizték a fogyasztóvédők áprilisban azt, hogy a vállalkozók betartják-e az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek reklámozására, illetve értékesítésére vonatkozó szabályokat. A hetekig tartó razziába önkéntes fiatalkorúakat is bevontak, akiknek a próbavásárló szerepkörébe kellett belebújni.

„A Debrecenben felkeresett hat nonstop, illetve késő éjjelig nyitva tartó üzlet mindegyikében kiszolgálták a fiatalkorúakat, akik cigarettát és alkoholt (próba)vásároltak. A legmagasabb kifogásolási aránnyal egyébként a kisebb méretű élelmiszerboltokban, illetve az éllel-nappal nyitva tartó üzletekben találkoztak a munkatársaink” — tájékoztatta a HAON-t Jeney Géza, regionális fogyasztóvédelmi igazgató. Hozzátette, hogy nem sokkal jobb a helyzet e tekintetben a hírlapárusoknál, a dohányboltokban, illetve a benzinkutaknál sem.

Kirívó esetek

A szakember néhány kirívó példán keresztül igyekezett érzékeltetni azt, hogy egyes kereskedők és vendéglátók mit meg nem engednek maguknak. Az egyik benzinkút mellett működő vegyesboltban például a fiatalt életkorára való tekintettel cigarettával nem szolgálták ki, ugyanakkor a dobozos sört (nem alkoholmentest) simán blokkoltál és adták át neki.

Debreceni vendéglátóhelyen fordult elő, hogy minden további nélkül kiszolgálták az egy doboz cigit és fél liter barackpálinkát rendelő fiatalkorút. Nyugtát persze nem kapott róla a gyerek. Szintén a megyeszékhelyen esett meg az, hogy ugyanazon vendéglátóipari egység egy éven belül már harmadjára bukott meg a vizsgán; ezúttal egy doboz cigarettával és fél liter vodkával; természetesen nyugtaadás nélkül...

Mindezen szabálytalanságokért a hatóság összesen 13,3 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot, négymillió forint reklámfelügyeleti bírságot és ötvenezer forint szabálysértési bírságot szabott ki. Mindezek mellett három üzletet tizenöt napra ideiglenesen bezártak, négyben pedig a dohánytermékek és a szeszes italok forgalmazását tiltották meg öt napra.

  • "Kulturált" szórakozás Debrecenben
  • Mit hol ne?
  • A fogyasztóvédők trükkjei
  • Az alkohol hatalma
  •  Video

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában