Helyi közélet

2008.03.16. 21:09

Német példa alapján a kistérségben

<p>A helyi értékeket bemutatása, megőrzése erősíti a térség népesség megtartó képességét. <BR /></p>

A településekre és a kistérségre szólóan a hulladékgazdálkodási, a turisztikai, a munkahelyteremtési program is készült.

A Németországban tett tanulmányúttal indult és a Létavértes-Derecske kistérség hosszútávú foglalkoztatási, illetve fejlesztési tervének elkészítésével végződött az a program, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 19,6 millió forintos támogatásából valósított meg Derecske és Létavértes vonzáskörzetében lévő települési közösség.

A kistérség akkori központja Sáránd volt, ezzel vállalta a gesztortelepülés szerepét.
A kistérség közigazgatási, kulturális és gazdasági szakembereinek részvételével zajlott németországi tanulmányúton a résztvevők tanulmányozták, hogy a magyar csoport vendéglátói az ottani körzet helyi adottságait miként tudták a tanulmányúttal élénkítése, valamint a térség népesség megtartó képességének szolgálatába állítani

 "Helyi élelmiszeripari nyersanyagokat dolgoznak fel, a helyben lakóknak, illetve a helyi természeti és kulturális értéket megtekintő turisták számára úgy, hogy maga a feldolgozás is idegenforgalmi látványosság" - összegezte a látottakat Nagy JózsefnéSáránd polgármestere.
Hozzátette, hogy a tanulmányút tapasztalatai alapján elkészült a településekre és a kistérségre szólóan a hulladékgazdálkodási, a turisztikai, a munkahelyteremtési, valamint a közlekedés fejlesztését szolgáló cselekvési program.

A Leader-program keretében látja folytathatónak a Derecske-Létavértes kistérség települési, valamint térségi szinten kidolgozott munkahelyteremtő- és népesség megtartó programot Nagy Józsefné, Sáránd polgármestere, a kistérség akkori vezetője.

Mint mondja, a térségben állandó jelleggel dolgozik 100-120 közmunkás, a helyi hagyományokra építve elkészült a turisztikai terv, szorgalmazzák a Monostorpályi zsáktelepülés jellegének megszüntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában