Helyi közélet

2008.03.19. 17:34

Debrecen perre megy a vizitdíj ellenértékéért

<p>Pert indít és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen Debrecen önkormányzata, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt.</p>

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt bepereli a debreceni önkormányzat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) - közölte Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján.

A hajdú-bihari város polgármestere szerint erre azért van szükség, mert a háziorvosok olyan szerződést kötöttek a pénztárral, amely megakadályozza őket abban, hogy érdemben felléphessenek a finanszírozási gondok - konkrétan a vizitdíj eltörlése után kieső bevételek miatt.

Az önkormányzat két héten belül beadja a keresetet a bíróságra, illetve a Gazdasági Versenyhivatalnál is eljárást kezdeményeznek.

Kósa Lajos elmondta: az egészségügyi törvény alapján a pénztár köteles finanszírozni az ellátást, mivel azonban a kormány egyértelművé tette, hogy nem pótolja a vizitdíjjal kieső bevételeket, a háziorvosi praxisok tarthatatlan helyzetbe kerültek.

Az OEP-pek kötött szerződéseik alapján hiába változik a támogatási rendszer, az orvosok nem kezdeményezhetnek egyeztetést arról, vagyis nem kényszeríthetik ki az OEP-től, hogy finanszírozza a szolgáltatást, az elvégzett munkát.

Ez a megállapodás a jelenlegi helyzetben veszélyezteti az ellátást, és mivel erről az önkormányzatnak felelőssége gondoskodni, Debrecennek minden jogalapja megvan a próbaperhez, amihez bármely más önkormányzat csatlakozhat - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere szerint a heteken belül elinduló próbapernek országos hatása lehet.

  • A vizitdíjról pro és kontra
  • Népszavazási kérdésekről döntött az OVB
  • Nőtt a politikai kockázat a népszavazás után
  • Benyújtják az aláírásokat a "TB- mentő" népszavazáshoz
  • Vizitdíj nélkül összeomlás?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában