Helyi közélet

2008.03.31. 06:40

Debrecen már nem a maradandóság városa

<p>Nem irigységgel, hanem megvetéssel gondolok a cívisporták közé ékelődő társasházak, erkélyes palotácskák megrendelőire, engedélyezőire. És látom, hogy nincs vége. Még van mit rombolni. <STRONG>Szabó Katalin</STRONG> jegyzete</p>

Volt rend. Vagy csak visszatekintve tűnik úgy, hogy eleink korában harmonikus képet nyújtott egy-egy település? Egymás mellett jól megférő stílusban épült házak, üzleti portálok, míves és semmi esetre sem tolakodó cégérek összessége adott jellemző arculatot. A városközpont gazdagabb, kifelé szerényebb építményeket mutatott.
A szerves fejlődés a múlt század közepén megtört. A települések a rendszerváltozás óta alig találnak magukra.

Mostanra azonban némely városokban, falvakban kezd kirajzolódni az új idők alkotóinak keze nyoma. GyőrtőlPécsen át Gyuláig már sokfelé látni, mit álmodtak, s teremtettek a mai városépítők. Debrecenben egyelőre egy vitathatatlanul nagy, de vitathatóan jellegzetes teret, és fontos intézményeket: sport- és jégcsarnokot, uszodát, Aquaticumot, MODEM-et, művelődési központot. A felsorolás hiányos, de így is gazdag. Építészeti értékükről bizonyára szó esik majd hozzáértők dolgozataiban.

Örülhetnénk tehát, a lokálpatrióták többsége mégis keserű. Mert a maradandóság városában éppen a megőrzésre nem jutott figyelem.

Emiatt a régi Debrecen utcáira már sosem költözhet vissza például a Szabó Magda-féle idők hangulata. Sokadszor siratom az óvárost.

Nem irigységgel, hanem megvetéssel gondolok a cívisporták közé ékelődő társasházak, erkélyes palotácskák megrendelőire, engedélyezőire. És látom, hogy nincs vége. Még van mit rombolni. Meg is teszik.

A helyi hatalom erőtlen próbálkozással, tessék-lássék rendeletekkel, mintha azt üzenné, hogy megfékezi e tendenciát, de valójában nem áll ellen. Nincs is már olyan városnegyed, amelyben elbarangolhatnánk félórányit anélkül, hogy megütköznénk az ízléstelenség túlerején. Hogy Debrecen éppen ebben maradjon alul, nem hittem volna.

Szabó Katalin jegyzete

Nincs egy ötlete? A megyében minden száz ember közül ötről még nem tudni, hogy fizetett-e utána valaki (vagy önfoglalkoztatóként ő maga) egészségbiztosítási járulékot. 27 ezer ember „lóg” a levegőben. Szabó Katalin jegyzete

Mélygarázs: ne kérje, nem segít! Kevesen születtünk mélygarázsban, de már nem kell Párizsba utazni, hogy megtudjuk, mi fán terem. Ha azonban valaki mondjuk Biharnagybajomban lakik... Szabó Katalin jegyzete

Deszkasztori disznókkal  Nagyszerű a darab! Kiváló a rendezés! Jók a színészek! – mondta kissé emelt hangon a színészek közé beugró férfi.
Szabó Katalin jegyzete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában