Helyi közélet

2007.12.05. 05:41

"Mert nálunk kukaörökösök is vannak"

<p>Hajdúhadház - Szemétdíj, kommunális adó, illeték - lakossági kérdések szemétügyben: A magas szemétszállítási díjat és az aránytalanul sok kommunális adót nehezményezik a lapunkhoz forduló olvasók.</p>

-A magas szemétszállítási díjat és az aránytalanul sok kommunális adót nehezményezzük.
Korábban 4 ezer forint volt a kommunális adó, aztán 11 ezer forintra emelték azt mondván, hogy az adó a szemétszállítási díjat is tartalmazza.

Idén júniusban azonban a szolgáltató kiküldött egy csomó csekket januárig visszamenőleg a szemétdíjról. Akkor most hogy van ez? - kérdezte Kálmánczi Klára és Ráczné Eszter, akik lapunkat keresték meg problémáikkal.

Elmondták: nem értik, miért kellett egyes esetekben több mint 6 ezer forintot kifizetniük azoknak, akik elhalt hozzátartozóik szeméttárolóját adták vissza.
A szolgáltató nem fogadta el az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát - tudatták.
A családoknak két tanút felsorakoztatva, 2 ezer 200 forint illeték lerovásával kellett igazolást kérni arról, hogy már nem használja senki az ingatlant.
A kukavásárlásakor is hasonló a helyzet - folytatták -, az illeték 2 ezer 2 száz forint, és 4 ezer forint maga a tárolóedény.
Korábban a kukák megvásárlására sem volt lehetőség tudomásunk szerint. A lakosság által be nem fizetett csekkek költségét ki vállalja magára? - kérdezik.

10 százalékot fizet

A Napló megkereste az önkormányzat illetékesét, aki elmondta: a kommunálisadónak nincs köze a szemétszállítási díjhoz.
A kommunális adó 2005-ben emelkedett 4 ezer forintról 11 ezer forintra.
A szemétdíjról megtudtuk: 2005-ben és 2006-ban helyi rendelet alapján a lakosok 100 százalékban mentesültek a díjfizetés alól, azt az önkormányzat rendezte. Idén januártól a kedvezmény - az önkormányzat anyagi helyzetéből adódóan - csupán a díj 10 százaléka lett.

Az elhunytak kukáinak visszaadási költségeire elmondták: Az üres ingatlant a jegyzőnek a listából törölnie kell. Azt, hogy az ingatlan lakatlan, a jegyző által kiadott hatósági bizonyítvánnyal lehet igazolni.
A jegyző hatósági bizonyítványt két tanú nyilatkozata alapján adhat ki.
A hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárás illetékköteles.
Vagyis nem elég a halotti anyagkönyvi kivonat, mert az még nem bizonyítja azt, hogy az ingatlant nem lakja senki. A tanúk azért kellenek, hogy az ingatlan ürességét igazolják.
Béres László, Hajdúhadházpolgármestere elmondta: az önkormányzat nehéz anyagi körülményei miatt nem tudta magára vállalni a szállítási díjat 2007-ben. A lakosokat a díj 10 százalékának kifizetésével tudja csak támogatni a város, más lehetőséget nincs a könnyítésre.

A kukát januártól a lakosság megvásárolhatja - tudatták az illetékesek. Erről mindenki tájékozódhatott a szolgáltató helyi kirendeltségén és a polgármesterihivatalban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában