Időjárás

2024.05.24. 14:13

Jégeső verte el Debrecent, mutatjuk videón is!

Nem kíméli a héten Hajdú-Bihart sem az időjárás. Pénteken már jégesőt is kapott a nyakába Debrecen.

Haon.hu

Változatos a hét eddig időjárási szempontból Hajdú-Biharban is, hideg alapvetően nincs, de többször is tépázták már zivatarok a vármegyét. A viharfelhők menetrend szerint pénteken is megjelentek fölöttünk, sőt Debrecenbe még jégesőt is hoztak magukkal, ahogy az a lenti képen is látható, szőlőszemnyi darabok is potyogtak az égből.

debrecen jégeső
Jégeső esett Debrecenben
Forrás: Haon

Mutatjuk a zuhét videón is, így nézett ki a város több pontjáról:

Ezt a méretes jégdarabot Józsán fotózták:

Józsán is esett jég
Józsa sem úszta meg
Forrás: olvasói fotó

A Hatvan utcai kertben a gyep is kifehéredett:

jégeső debrecen
Mintha zsákból szórták volna
Forrás: olvasói fotó

A jégből azonban a vármegye több része is kapott, a tetétleni székhelyű Sárréti Chilifarm például beszédes fotót osztott meg a közösségi oldalán.

Megjósolták a jégesőt a meteorológusok

A délnyugati országrész kivételével többfelé, nagyobb számban egyre inkább az ország északi, északkeleti felén, harmadában valószínűek zivatarok, amelyeket felhőszakadás (> 30 mm, néhol akár > 50 mm, kissé nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben) is kísérheti – áll a HungaroMet pénteki figyelmeztető előrejelzésében . Északkeleten (Hajdú, Szabolcs, Borsod) egy-egy hevesebb zivatarra is van esély viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli jégátmérővel), felhőszakadás (> 30-40 mm) kíséretében. Az esti órákra fokozatosan északon, északkeleten is lecsökken a zivatarhajlam.

Hajdú-Biharra zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.

És hogy mi lesz szombaton?

A reggeli, kora délelőtti órákban elsősorban a Nyugat-Dunántúlon egy-egy intenzívebb záporból bedörrenhet. A déli óráktól estig főként a Dunántúl nyugati és északi felében alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, egy-egy heves zivatar sem zárható ki. A zivatarokat viharos széllökés (70-90 km/h), intenzív csapadék és kisméretű jég kísérheti (< 2 cm). Elvétve a Duna-Tisza közén is előfordulhat zivatar a fenti kritériumokkal. Az esti órákban fokozatosan lecsengenek az események az előrejelzés szerint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában