Laskai Szilveszter sikere

2024.05.24. 19:14

A világ legjobbjai között egy debreceni diák

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója negyedik lett egy Los Angeles-i tudományos versenyen. A Laskai Szilveszter által kifejlesztett inverterről elismerően beszélt a zsűri.

Haon.hu

Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (ISEF), amit Los Angelesben rendeztek meg - közölte a Magyar Innovációs Szövetség az MTI-vel.

Laskai Szilveszter az EU Fiatal tudósok versenyén kapott különdíjjal
Laskai Szilveszter az EU Fiatal tudósok versenyén kapott különdíjjal
Forrás: Facebook / Országos Tudományos és Innovációs Olimpia-archív

A magyar versenyző, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO) elért eredménye alapján kvalifikálta magát az International Science and Engineering Fair-re. Laskai Szilveszter Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című pályázatával képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen. Projektje tavaly szeptemberben már különdíjban részesült az Európa-bajnokságon is.

Így dicsérte a zsűri Laskai Szilvesztert

A tájékoztatás szerint a magyar versenyző egy vontatásra optimalizált SiC-Ml OSFET alapú invertert fejlesztett és mutatott be Los Angelesben.

A szakemberekből álló zsűri értékelésében kifejtette, hogy a kifejlesztett SiC inverter - mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz - egy megfelelő és adekvát választ adhat a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

A világbajnokságon közel 2000 diák versengett egymással. A magyar csapat tagja volt Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium kiváló diákja is. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette - áll a közleményben.

A Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyt (ISEF, korábban Intel ISEF) 1950-ben rendezték meg először Philadelphiában 21 év alatti fiatalok részére. A megmérettetés célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű fiatal tudósait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket - olvasható a MISZ honlapján.

Az ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága. A döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik a nemzetközi megmérettetéshez kapcsolódó helyi tudományos versenyeken - Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny - szereznek győzelmet világszerte.

A többlépcsős selejtező versenyek alapján idén 2000 fiatalt hívtak meg a rendezvényre az Egyesült Államok összes államából, valamint további 40 országból, köztük Magyarországról. Az idei díjátadóra május 17-én került sor Los Angelesben.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában