Helyi közélet

2007.11.19. 08:02

Miszlikbe aprítják Debrecent

<p>Debrecen – Ilyet még nem látott a cívisváros: a szamurájkard ősi mítosza elevenedik meg a harcművészet mozgásnyelve segítségével a Főnix Csarnokban, december 5-én, a Chanbara produkcióban. <dia width="850" height="630" alt="Karddal rohanják meg a Főnix Csarnokot 2007.11.13."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Karddal_rohanj_k_meg_a_F__337_nix_Csarnokot/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Karddal rohanják meg a Főnix Csarnokot 2007.11.13." /></a></dia></p>

Mint azt a napokban hírül adtuk, az előadás atyja nem más, mint Masza Ógava, a cívisvárost már kétszer meghódító Yamato japán dobegyüttes vezéralakja – ám ez alkalommal nem a dob a főszereplő…

A szamurájkard több, mint fegyver: az ősi Japán szimbóluma is. Azé az ősi Japáné, amelyben a szamurájok szinte vallásosan hittek a tisztaságban és a becsületben. A legendák szerint az első szamurájkardot a 7. században a híres mester, Amakuni készítette Yamatóban.

A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult, és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovácsmesterek tökéletesítették a pengét, nagyon ügyelve a legjobb minőségű anyagok kiválasztására, és a megfelelő elkészítési stádiumok betartására, így alakult ki a penge készítésének mestersége, amely hosszú folyamattal tökéletesíti a kardot.

Több mint 20 alkalommal hevítik és alakítják, majd hűtik ismét, amíg eléri a kívánt formát. A titok a megfelelő hőfok és hűtési pont kiválasztásában rejlik – állítják. A kard, a katana, a fényesítés és díszítések után éri el a kívánt formáját.

Elég kemény és rugalmas ahhoz, hogy szinte törhetetlen és elképesztően éles harci szerszámként legyen alkalmazható – derül ki a szervezők közleményéből.

INFO
Jegyeket Napló-előfizetők kedvezményesen vásárolhatnak a lap székházában (Debrecen, Dósa nádor tér 10.).További jegyelővételi helyszínek, lehetőségek: Főnix Csarnok, Kölcsey Központ, Tourinform iroda, IBUSZ-irodák, www.podiumprodukcio.hu  weboldal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában