Sziréna

2024.01.30. 08:41

16 bangladesi migráns egy furgonban – fegyházbüntetést kaphat a román sofőr

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség minősített embercsempészéssel vádolja a férfit.

Haon.hu

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőrkapitányság által a helyszínelés során készített fotókon a teherautó belseje látható

Forrás: police.hu

Egy román férfi egy embercsempész bűnszervezet tagjaként nyújtott segítséget az illegális határátlépőknek, de továbbszállításuk során tettenérték – tudatta keddi közlésében a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 16 bangladesi állampolgár 2023 évben, a Romániában való tartózkodása közben ismerkedett meg az embercsempész bűnszervezettel, amelynek fejenként 2-3000 eurót fizettek azért, hogy a román-magyar határon átjuttassák, majd Ausztriába és Olaszországba szállítsák őket. A bűnszervezet tagjai a 16 személyt Romániában egy teherautóval elszállították a magyar határ közelébe, ahonnan egy férfi 2023. június 23-án éjszaka gyalogosan átvezette őket a határon.

A román elkövető Németországban kibérelt egy furgont, amivel a migránsok szállítása céljából egy határmenti magyar településre ment, hogy felvegye őket. 2023. június 24-én reggel beültette az átcsempészett személyeket a furgon zárt rakterébe, majd elindult, hogy engedély nélkül átvigye őket az osztrák-magyar határon.

Forrás: police.hu

A vádlott tudta, hogy az általa szállított személyek egy nemzetközi bűnszervezet segítségével jutottak el Romániába, majd onnan Magyarországra, továbbutazásukhoz pedig a bűnszervezet tagjaként vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújtott. A férfit röviddel az elindulása után igazoltatták a rendőrök. A tetten ért elkövetőt őrizetbe vették, majd négy hónapig letartóztatásban volt, jelenleg szabadlábon védekezik.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő férfit minősített embercsempészéssel vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Berettyóújfalui Járásbíróság a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje, utasítsa ki Magyarország területéről, és a nyomozás során a vádlottól lefoglalt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

Forrás: police.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában