Hasznos tippek a szakembertől

2023.12.22. 11:30

Égető probléma: mutatjuk, hogy ne gyújtsuk fel a lakásunkat karácsonykor

Árérzékeny világban élünk, de az ünnepek előtt a katasztrófavédelem szerint egy dolgon biztosan nem szabad spórolni: a biztonságunkon.

Szakál Adrienn

Karácsony első napján csaptak fel a lángok a Füredi út egyik társasházában 2020-ban

Forrás: Napló-archív

Olvasóink még emlékezhetnek arra a három évvel ezelőtti esetre, amikor Debrecenben egy Füredi úti társasházhoz riasztották karácsonykor a tűzoltókat. A lakásban a feldíszített fenyőfa mellett gyertyák égtek, a tűz pedig átterjedt a bútorokra. – Két lakó már nem tudott az ajtón kijutni a lépcsőházba, ezért a tűzoltók az ablakon keresztül magasból mentővel vitték le őket. A tűz és a füst miatt mind a ketten megsérültek, kórházba kerültek. A lépcsőházat is elárasztotta a korom és az oltáshoz használt víz, emiatt társasház egy időre áram nélkül maradt – idézte fel nemrég a Haon megkeresésére Papp-Kunkli Nóra, a vármegyei katasztrófavédelem szóvivője.

Hozzáfűzte, hogy az előző két évben komolyabb tűzeset nélkül zárhatta a szerv a téli ünnepkört, de míg régebben a legnagyobb veszélyt a csillagszóró és a fenyőre csíptethető gyertya jelentette,

ma a kétes helyről megrendelt izzósorok és biztonsági részeket kispórolt díszek jelentik.

A szakember szerint a karácsonyi tüzekkel az az egyik legégetőbb probléma, hogy általában a dekorációhoz tartozó műanyagra terjed át a láng. – A tűz a bútorokat és textíliákat is könnyen lángba borítja, amelyek szintén sok műszálat, műanyagot tartalmaznak. A műanyag égésekor olyan ártalmas anyag kerül a levegőbe, ami pillanatok alatt mérgezést okozhat, a tűz gyors észleléséhez és annak megfékezéséhez pedig a lakóknak egy nagy adag szerencse is kell, ezért ezt nem lehet arra bízni – hangsúlyozta. A tűzoltóság szerint ebben a témában is a legeredményesebb a megelőzés. 

Az ördög itt is a részletekben rejlik

Érdemes olyan dekorációt használnunk, amihez van magyar nyelvű használati utasítás, engedéllyel rendelkezik és bevizsgált eszköz, nincs rajta sérülés, törés, ami zárlatot okozhat.

Úgy vezessük végig a lakásban, hogy használata közben mi se tegyünk benne kárt, ne terheljük túl a hosszabbítókat, éjszakára pedig – bármilyen hangulatos is – kapcsoljuk ki, sőt, a legjobb, ha ki is húzzuk a konnektorból

– javasolja a katasztrófavédelem. Karácsonyi jókívánságként végül Papp-Kunkli Nóra úgy összegzett: az elektromos tűz az egyik leggyakoribb keletkezési oka lakás- és épülettüzeknek, előzzük meg, és biztonságosabb lesz az ünnepünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában