Közlekedés

2023.09.10. 16:33

Valakit nagyon csúnyán lemeszelt a Szabó Kálmán utcai traffibox, még olvasni is fáj, mekkora volt a bírság

A sofőr harmincas táblánál kilencvennel hajtott. A rendőrség szerint a Debrecenben telepített az eszközök jó hatással vannak a közlekedésbiztonságra.

BDR Média

Forrás: CH

Sebességmérő berendezés elhelyezésére alkalmas traffiboxot telepített a rendőrség 2022 április végén a debreceni Szabó Kálmán utcára. Sokakat meglepett a szerkezet elhelyezése, mely a telepítés első pillanatától rögzítette a szabályszegőket. Ezen a szakaszon 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, melyet gyakran figyelmen kívül hagytak az autósok. Ennek meg is lett az eredménye:

a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától a Cívishír megtudta, 2022-ben 6209 gyorshajtót rögzítettek itt úgy, hogy 180 nap volt traffipax a dobozban.

Ez azt jelenti, hogy (üzemkész állapotban) naponta 34 szabályszegőről készült drága fénykép. 2023 első negyedévéről vannak adataik, így tudható, hogy januártól március végéig 366 autós nem tartotta be a 30 kilométer/órás sebességhatárt.

debrecen traffibox
Forrás: CH

A traffipax mérései esetében közigazgatási eljárás indult, melyekben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatósági Hatósági Szolgálata jár el. Ennek okán a Cívishír a szabolcsi rendőröknél érdeklődött, 2022-ben és 2023 első negyedévében mekkora volt a legnagyobb büntetés, amit kiszabtak a Szabó Kálmán utcán.

Kiderült, tavaly 130 ezer (30 helyett 90 kilométer/óra), idén január-március között pedig 90 ezer forint (30 helyett 80 kilométer/óra) volt ez az összeg.

2022 szeptember végén újabb traffiboxot helyeztek el a forgalom biztonságának növelése érdekében, ezúttal a Budai Nagy Antal és az Endre utca kereszteződésében; év végéig 67 nap üzemelt a sebességmérő. Tavaly és idén január-március között is 60-60 ezer forint volt a legnagyobb bírság összege, ami azt jelenti, hogy

a megengedett 50 kilométer/órás sebesség helyett 90-nel haladtak el az autósok. 2023 első negyedévében 47 gyorshajtót füleltek le.

Beváltak az eszközök

A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság kiemeli, hogy vármegyénkben évek óta a közlekedési balesetek döntő többsége a sebességtúllépés, az elsőbbségre, valamint a kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése miatt történik. A balesetek megelőzése, a közlekedők biztonságának megóvása, a kiemelt szabályszegések visszaszorítása érdekében a járművezetők továbbra is számíthatnak célirányos közlekedésrendészeti ellenőrzésekre, továbbá valamennyi rendelkezésükre álló technikai eszköz bevetésére. A traffiboxokban továbbra is időszakosan lesznek sebességmérő készülékek, hiszen az elsődleges cél, hogy a közlekedők a megengedett sebességhatáron belül maradjanak.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a Debrecenben kihelyezett traffiboxok jó hatással vannak a közlekedésbiztonságra, telepítésük a polgármesteri hivatallal egyeztetve történt meg

– írták.

Debrecenben a Szabó Kálmán és a Budai Nagy Antal utcákba telepített sebességmérő berendezés elhelyezésére alkalmas traffiboxokon túl további helyszíneken lesz fix telepítésű traffipax a közeljövőben. A vezess.hu korábbi cikke szerint a Budai Nagy Antal-Huszár Gál utca kereszteződésébe, valamint az Apafi utcára helyezik el ezeket, ám a Cívishír érdeklődésére a rendőrség csak annyit árult el, folyamatosan zajlik az egyeztetés az önkormányzattal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában