Lefülelések

2022.05.10. 14:00

Mindkét irányból mérnek a forgalmas debreceni utcán

A Szabó Kálmán utcán a szabálytalan gyalogosokra is érdemes kitérni.

Forrás: BDR Média

Fix sebességmérőt telepített a rendőrség április 28-án a Szabó Kálmán utcára – a szerkezet éles, már javában figyelik a szabályszegőket. A Homokkert főutcájának számító Szabó Kálmánon szinte valamennyi napszakban erős a forgalom, és az autósok többsége jellemzően siet, így nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják az utca egy – Oláh Károly–Lónyay, valamint Híd utca közötti – szakaszán érvényes 30 kilométer per órás sebességkorlátozást, amire tábla figyelmeztet. 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre közölte, az úgynevezett traffibox tárolóegységében a rendőrség időszakosan traffipaxot helyezhet el, amely minkét irányban tud mérést végezni. Tehát ugyanúgy figyelik, hogy a megengedett sebességhatárt betartják-e a Mikepércsi út felől, és szemből, a Gizella–Vécsey–Galamb utcai csomópont felől érkezők. 

Kíváncsiak voltunk arra is, van-e esetleg türelmi idő, de kiderült, nincs, hiszen – ahogy arról a rendőrség tájékoztatott – a közlekedési szabályok, a megengedett sebességhatár betartása eddig is előírás volt. 

Takarásból lépnek ki 

– A rendőrség a balesetek megelőzése és a gyorshajtók forgalomból való kiszűrése érdekében folyamatosan végez sebesség-ellenőrzést. A traffibox telepítésével a különbség annyi, hogy nincs szükség rendőri jelenlétre. A rendőrség és az önkormányzat közös célja az adott útszakaszon elkövetett sebességtúllépések visszaszorítása, ezzel a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. A telepítés helyének kijelölésekor a lakossági igényt és a közoktatási intézmény közelségét is figyelembe vették – írták. 

Aki a környéken közlekedik, naponta tapasztalhatja, hogy az említett Petőfi Sándor Általános Iskolához autóval érkező és az oktatási intézménnyel átellenben parkoló szülők/kísérők a nagy reggeli és délutáni sietségben – amikor a két kijelölt gyalogátkelőhelyhez nincs idő elsétálni – gyakorlatilag átrángatják a gyerekeket az úttesten az autók között, és (rendkívül balesetveszélyes módon) gyakran a várakozó kocsisor takarásából lépnek a másik sávban haladó autók elé. Ezt a rossz szokást jeleztük a rendőrségnek, amire azt a választ kaptuk, hogy a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a város területén a gyalogosokra vonatkozó szabályok betartását folyamatosan ellenőrzik. 

A traffibox eszközt az Országos Rendőr-főkapitányság biztosította, együttműködési megállapodás alapján pedig Debrecen önkormányzata állta a telepítéssel kapcsolatos költségeket (betonalap, áramforrás, térfigyelő kamera). 

CH 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában