Illetéktelen behatolók

2023.03.18. 10:30

Miért gyulladnak ki egymás után lakatlan házak Hajdú-Biharban?

A lakatlan házak esetén nem jellemző az elektromos hiba, és az ott lakó feledékenysége is kizárható egy üres házban.

Legutóbb Hajdúszoboszlón volt ilyen eset

Forrás: Napló-archív

Szomorú dolog, de logikailag érthető, hogy kisebb-nagyobb tüzek időnként előfordulnak a háztartásokban. Elektromos meghibásodás, tűzhelyen felejtett étel, magára hagyott adventi mécses miatt gyakran kapcsolják be a tűzoltók a szirénát.

Azonban az, hogy egy lakatlan házban hogyan keletkezhet tűz, az már már elgondolkodtató. Ráadásul jóval sűrűbben megtörténik megyeszerte, mint azt a „lakatlansága” indokolná.

Legutóbb hétfőn hajnalban gyulladt ki Hajdúszoboszlón egy lakóház, melynek két szobája égett teljes terjedelmében, majd a tűz ötven négyzetméterre terjedt ki.

Februárban Hajdúszováton történt hasonló eset, ahol egy ház és a hozzá tartozó melléképület kapott lángra. Helyszíni tudósítónk a környékbeliektől akkor azt tudta meg, hogy az ingatlant rendszeresen látogatta egy szegényes körülmények között élő asszony. Mivel nem volt hol laknia, gyakran költözött be éjszakára. Feltehetőleg a kérdéses estén begyújtott a kandallóba, és elaludt. Miután a tűzoltókat értesítették a szomszédok, a nő nyomtalanul eltűnt.

Tavaly novemberben egy családi ház verandájának a teteje égett Debrecenben, a György utcában, néhány héttel előtte egy konyári ház egyik szobájánál ízzott a födém. Augusztusban Derecskén egy tetőszerkezet égett, júliusban pedig Nyírmihálydiban egy padláson szabadultak el a lángok

Mindegyik esetben lakatlan házban keletkezett a tűz.

Megkérdeztük a katasztrófavédelmet, mik a tapasztalataik a lakatlan épületekben keletkezett tűzről, lehet-e tudni az okokat, és milyen eljárást alkalmaznak a tűzoltók hasonló esetben:

A lakatlan házakban nagyon ritkán fordul elő, hogy a tüzet az elektromos hálózat hibája okozza, leggyakoribban nyílt láng miatt keletkezik. Ha felmerül a szándékosság gyanúja, akkor tűzvizsgálat indul, hogy fény derüljön a tűz pontos idejére, okára, keletkezési körülményeire

 – közölte a Haon érdeklődésére Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tűzoltó főhadnagy hozzátette, a katasztrófavédelemmel párhuzamosan a tűz okozójának megállapításáért a rendőrség is vizsgálatot indít.

A lakatlan házak alatt nem minden esetben elhagyatott, romos pületeket kell érteni. Gyakran előfordul, hogy víkendházakba, alkalmi üdülőhelyekbe költöznek be engedély nélkül idegenek.
A szóvivő azt tanácsolja, ahhoz, hogy ezeket a tűzeseteket elkerüljék az ingatlantulajdonosok, fontos, hogy megakadályozzák az illetéktelenek bejutását, például a a nyílászárók zárva tartásával. Emellett a riasztó és a biztonsági kamera is megoldást jelenthet.
HL
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában