És még nem volt fagy

2023.01.12. 07:00

Egy nap alatt két gyalogost ütöttek el Debrecenben

Az elmúlt időszakban több tragikus vagy súlyos gázolás történt a vármegyében.

Forrás: MW-archív (Fotó: Tóth Imre)

Egy nap alatt két gyalogost is elütöttek Debrecenben január 9-én, hétfőn. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint délután 6 óra környékén az Egyetem sugárúton, míg 22 óra 30 perckor a Mester utcán történt gázolás. Mint írták, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek a balesetek következtében. Az elsődleges vizsgálatok alapján szabályosan, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akartak átkelni az úttesten.

Tavaly novemberben több hasonló eset is történt Debrecenben. Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy, a Sámsoni úton elgázolt nőt, és szintén súlyosan megsérült az Ótemető és Rakovszky utcák kereszteződésében elütött gyalogos is.

A Csapó utcán két gázolás is történt 2022 őszén: a novemberi eset a Kölcsey utcánál történt, a kereszteződésben nincs zebra, ennek ellenére a keresztül haladó gyalogosok elsőbbséget élveznek. A szeptemberi baleset áldozata pedig egy gyalogátkelőtől néhány méterre próbált átjutni az út túloldalára, amikor a sofőr elütötte. Mindketten könnyű sérülésekkel úszták meg a balesetet.

A 2022-es év egyik legszomorúbb halálesete júliusban történt Hajdúhadházon: egy kétéves kislányt ütött el egy munkásokat szállító kisteherautó. A gyermek egy kertes ház nyitva hagyott kapuján szaladt ki a jármű elé, a sofőr pedig nem észlelte őt.

Hasonlóképpen tragikus volt a nádudvari gázolás 2021 októberében, amikor is egy 24 éves anyukát és hároméves gyermekét ütötte el egy idős férfi.

Szintén végzetes volt decemberben a Pósa utcánál történt gázolás, amelyben egy 64 éves férfi vesztette életét.

Az elmúlt évek legnagyobb médiafigyelmét azonban a Debrecen-szerte közismert Rostás Attila halálával végződő gyalogosgázolás kapta, amelynek részleteiről és a tárgyalás menetéről többször hírt adtunk.

Hozzá kell tenni, nem mindig az autósok hibásak a balesetért. A közlekedésrendészet statisztikái alapján Hajdú-Biharban 2022 decemberéig 11 esetben gyalogos okozott közúti balesetet.

Lesújtó tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elmúlt három évi adatai alapján országszerte átlagosan 150 gyalogost ütöttek el havonta. Az adatokból jól láthatóan kirajzolódik, hogy a kijárási tilalom és a járványügyi intézkedések érvényessége alatt drasztikusan lecsökkent, míg a csapadékos őszi és a fagyos téli hónapokban látványosan megemelkedett a gyalogosgázolások száma.

A rendőrség észrevétele szerint az utóbbi napok esős és változékony időjárása többször megnehezítette a közlekedést Hajdú-Bihar vármegyében is. Felhívják a járművezetők figyelmét, hogy saját és mások biztonsága érdekében meg kell tanulnunk időben felismerni az útburkolat minőségének és a látási viszonyoknak változásait.

Hangsúlyozzák, a KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, ez alól a rossz látási viszonyok sem mentesítik őket.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában