Mindenük odalett

2022.10.18. 20:00

Kilencen laktak a kedd reggel leégett kabai házban

Már most rengeteg felajánlást kapott a Makula család az újrakezdéshez.

Forrás: Tóth Imre

Nem nehéz észrevenni a kabai Kert utcában azt a házat, ahol kedd reggel tűz ütött ki; koromfeketén díszeleg a homlokzat egy része. A reggeli órákban érkezett a riasztás a tűzoltókhoz, miszerint kigyulladt egy hatvannégy négyzetméteres családi ház egyik szobája Kabán. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat. Az egységek két gázpalackot kihoztak a házból, amelyből az egyiket hőhatás érte.

Délután ellátogattunk a családi házhoz, melyet addigra teljesen kipakoltak, a tetőcserepeket pedig visszarakták a helyükre. Az udvaron halomban állnak a házból kihordott bútorok, mindegyik menthetetlen, egyik sem fog már visszakerülni a most még a koromtól feketére festett, a füsttől pedig bűzölgő falak közé. Odalett minden: a ruhák, a tankönyvek, a bútorok, az egy élet alatt összegyűjtött holmik.

Forrás: Tóth Imre

Kilencen laktak a családi házban, a tűz keletkezésekor öten voltak otthon: Makula Ferencné Róza, a nagymama, valamint két lánya és két unokája, a többiek már munkába, iskolába vagy épp óvodába tartottak. Öt gyermek lakik itt, másfél, 4, 5, 7 és 9 évesek, a tűz idején a legkisebb is otthon volt.

– A lányom készült, hogy vigye a kisfiút iskolába, el akarta zárni a sziesztát, de nem lehetett. Vagy a készülékkel, vagy a palackkal volt a probléma. Nem tudtuk, mi a baj, kiszaladtunk a gyerekekkel a házból, utána már robbant az a szoba, amelyikben az volt – idézte fel a szörnyű reggelt Makula Ferencné. A szóban forgó szobában a plafonon hatalmas lyuk tátong, a födém beszakadt, a vakolatot pedig már le is hántották a falról. A nagymama megosztotta, a fiánál laknak addig, míg meg tudják csinálni a házat.

A tűzben szerencsére senki sem sérült meg, de sajnos a család egyik cicája elpusztult. Már most rengeteg segítséget és felajánlást kapott a család, Szegi Emma polgármester hívószavát nemcsak Kabán, hanem a környező településeken is meghallották. – Rendkívül tisztességes hozzátartozóik, rokonaik vannak, akik egyből befogadták őket. Látszik a családi összetartás, mindenki itt volt a takarításnál – méltatta a Makula családot a polgármester. Hozzátette: – Rengeteg felajánlást kaptunk, melyeket az óvoda és a Támasz központ is gyűjt, az iskola a gyerekeknek a tanszereket pótolja. Vittünk ágyakat és minden szükséges dolgot oda, ahol jelenleg alszanak. Most már építőanyagokra van szükségünk leginkább, sokan már bútorokat is ajánlottak fel. Látszik, hogy elsőként bejárati ajtóra, nyílászárókra van szükség, de kell gerenda is, vissza kell állítani a födémet. Szakmunka végzésére is van már jelentkező, a kisebbségi önkormányzat pedig pénzzel segítene – sorolta, mi mindenben kaptak segítséget eddig. – Nekem ez a mai nap megint bebizonyította, hogy nagyon sok jó ember van körülöttünk. Bárkinek az életében előfordulhat egy ilyen, s azt látni, hogy egy élet munkája a szeme láttára megy tönkre, úgy gondolom, hogy egy embernek sem szabadna ezt megélnie – vallja Szegi Emma.

Kiss Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában