Küzdelem az erőszak ellen

2021.11.20. 11:22

Jövőre Debrecenben is megnyithat az áldozatsegítő központ

A bűncselekmények áldozatai nincsenek egyedül, van segítség számukra.

Mindezt Szeiler Orsolya, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára jelentette ki a Van segítség! – Központban az áldozat című online konferencia megnyitóján csütörtökön. Hangsúlyozta: a kormány kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni hatékony fellépést, elkötelezett a nők és a sérülékeny csoportok ellen elkövetett erőszak elleni küzdelemben minden más bűncselekmény, szabálysértés áldozatainak megsegítése mellett.

A kormány áttörő lépéseket tett a kapcsolati erőszak minden formájának felszámolásáért és az áldozatok, nők megóvásáért: a jogrendszer 2013 óta kiemelten bünteti a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket – ismertette. Kiemelte, hogy a hatékony áldozatsegítő rendszer felépítésének legfontosabb eleme az áldozatok elérése, ezért a kormány 2025 végéig minden megyében elérhetővé teszi az áldozatsegítő központok szolgáltatásait. Továbbá rendőrségi együttműködéssel lehetőség van az áldozatok közvetlen felkeresésére – fűzte hozzá. Elmondta:

jelenleg nyolc áldozatsegítő központ működik az országban, novemberben Nyíregyházán átadják a kilencediket, jövőre pedig Egerben és Debrecenben nyitnak újat.

Emellett Nógrád megyében áldozatsegítő pont működik a megyei rendőrséggel együttműködésben – tette hozzá.

Tudatta: idén október végéig mintegy 15 ezer áldozatot értek el, többet, mint tavaly egész évben, miközben a bűncselekmények száma csökkent.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában