jogerős az ítélet

2020.02.03. 14:02

Ítéletet hoztak Balla Irma ügyében

Tizenöt évet kapott a segédmunkás a debreceni politikus agyonveréséért.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Ahogyan arról korábban többször beszámoltunk, 2007 húsvétján saját cívisvárosi családi házában halálra verték Balla Irma debreceni önkormányzati képviselőt. A bűncselekmény nemcsak Debrecenben keltett nagy felháborodást, az országos sajtó is sokat foglalkozott az esettel. A Debreceni Ítélőtábla hétfőn ítélethozatallal lezárta az ügyet. Jogerősen 15 év fegyházbüntetést szabtak ki másodfokon egy 40 éves férfira. Az ítéletben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt mondták ki bűnösnek D. Lajost, aki az utolsó szó jogán tartott, több mint másfél órás beszédében ártatlannak vallotta magát. Korábban tett beismerő vallomásairól azt állította, hogy azokat kábítószer hatása alatt fogalmazta. Az elítélt feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Feszítővassal támadott

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy D. Lajos 2007 áprilisában anyagi gondokkal küzdött, ezért húsvétkor a késő esti órákban, Debrecenben, a sértett házához ment, azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését képező OSB lapokat megbontotta, majd Balla Irma lakrészének ablakán benézve látta, hogy a nő házban egyedül tartózkodik, ébren van. A tettes a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és a nála lévő feszítővassal az áldozat fejét megütötte, aki ettől egy ágyra zuhant, majd a támadó még többször lesújtott a fejére, az arcára. Ezt követően a vádlott a feszítővassal a nyakra ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében a nő azonnal meghalt.

A tettes ezt követően elvette áldozata mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20 ezer forint készpénzét, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte és a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. A képviselő holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

Nem a fiú volt az elkövető

Az ügyben eredetileg 2008-ban Debrecenben emeltek vádat, ahol a sértett fiát (ifj. S. Sándort) gyanúsították édesanyja megölésével. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét, – melyben a fiú bűnösségét állapította meg – a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban a Debreceni Törvényszék 2012-ben felmentette a sértett fiát. Ezt az ítéletet 2013-ban a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta.

Az újabb eljárás elején

Ezt követően 2015 decemberében az ügyészség D. Lajossal szemben emelt vádat ugyanezen bűncselekmény miatt és az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki. Ott 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt a vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó fegyházbüntetés érdekében fellebbezett azzal, hogy a vádlottat leghamarabb 30 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felmentést, enyhítést kértek.

Lényegében jóváhagyva

A Debreceni Ítélőtábla a bűncselekményt hétfőn nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A határozat szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el a sértett. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód. Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. A cselekmény kísérletkénti minősítésével arányosnak tartották az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést. Az ítélet jogerős.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában