tippek, tanácsok

2019.11.16. 07:00

Miért égő, ha tüzelünk?

A megyei katasztrófavédelem évente több esetben vonul ki az avarégetés okozta tűzesetekhez.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az őszi esőzések ideig-óráig mérsékelték ugyan a zöldhulladék-égetések számát, az év többi időszakában viszont idén is jelentős mennyiségű szabálytalan tűzgyújtás történt. A Napló a megyei katasztrófavédelem szakembereit és a polgármesteri hivatalt arról kérdezte, milyen feltételekkel égethetjük el a kertünkben lehullott faleveleket, illetve milyen környezetkímélő, ingyenes alternatívák állnak rendelkezésünkre.

Mivel a város közgyűlése nem alkotott rendeletet az avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatosan, így ez – magasabb jogszabály szerint – tilalmazott tevékenység a város teljes közigazgatási területén. Létezik azonban egyszerűbb megoldás is, Debrecen önkormányzata ugyanis már hosszú évek óta minden ősszel több tízezer darab lombgyűjtő zsákot oszt ki, melyek elszállítását térítésmentesen végzi el az AKSD Kft.

A Napló a katasztrófavédelmet arról kérdezte, mennyire kell a pénztárcájukba nyúlniuk azoknak, akiket sem a tűzveszély, sem a környezetvédelem nem tántorít el az illegális tűzrakástól. Megtudtuk, a kiszabható bírság tízezer forinttól akár hárommillió forintig terjed, mértéke attól is függ, hogy a zöldhulladék-égetetés miatt mekkora tűzoltói állományt kell az eset felszámolásához bevonni, illetve milyen károkat okoz a tűz esetleges továbbterjedése.

Háromnaponta bajt okoz, mi az?

A kerti égetés tűzvédelmi szabályaival sajnos sokan még annak ellenére sincsenek tisztában, hogy egy héten átlagosan kétszer-háromszor is riasztják a tűzoltókat. A megyei katasztrófavédelem a Napló kérésére összegezte a biztonságos zöldhulladék-égetés kritériumait. Fontos, hogy kizárólag szélcsendes időben végezhető az égetés; ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani.

A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz, a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

A szakemberek szerint az sem mellékes, milyen öltözetben gyújtunk tüzet: kerülni kell a bő, lebegő ruházatot, a tűz közelségét, a tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható, például lapátot vagy kerti csapra szerelt locsolótömlőt. A tűzoltóság szakemberei figyelmeztetnek arra is, az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni, az égetendő kerti hulladék pedig nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

Ideális megoldás lehet

A lehullott lomb jól komposztálható az erre a célra készített komposztálóedényekben vagy akár a kertben kialakított, elkerített árnyékos helyen elhelyezhető hulladékgyűjtő edényben is, de nagyobb mennyiségben Debrecenben akár a Vértesi úti hulladékkezelő telepen is ingyenesen leadható. A telepen a növényi eredetű hulladékokat a kommunális hulladékoktól elkülönítve tárolják, majd nagyüzemi keretek között, korszerű technológiával komposztálják.

Az önkormányzat a „Te Szedd! De inkább ne dobd el!” elnevezésű kezdeményezés kapcsán 2019 tavaszán hirdette meg a „Debrecen, a mi kertünk” programot azzal a céllal, hogy faültetéssel, virágosítással, parkosítással és közterületeink tisztán tartásával együtt tegyük szebbé és zöldebbé városunkat. Az akció részeként ősszel ingyenesen juthattak a házikertekben használható, 300 literes űrtartalmú komposztáló edényekhez azok, akik ezt előzetes regisztráció keretében igényelték.

SzD

Több is engedékeny

Álmosd, Debrecen és Nagyhegyes kivételével – ha különböző kritériumokkal is, de – 35 hajdú-bihari településen engedélyezett az avarégetés. Míg Nyíracsádon és több más kistelepülésen az egészségügyi és köznevelési intézmények nyitvatartási idejében, addig Ebesen például 28 Celsius-fok fölött tilos a zöldhulladék meggyújtása. Egyetért a legtöbb megyebéli település abban is, hogy vasárnap és ünnepnapokon a lakosságnak mellőznie kell a kerti lombhulladék elégetését. Környezetvédelmi szempontból általános a délelőtt 10 és 15 óra közötti tűzgyújtás tilalma is. Hajdú-Biharban minden önkormányzat honlapján megtalálhatók a tűzgyújtás helyi kitételei, a tavaszi és az őszi égetési időszak feltüntetésével egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában