Fiatalok a munkaerőpiacon

2024.04.04. 14:00

Debrecenben megalakult a D4-ek a kkv-szektor népszerűsítésére – fotókkal

Leendő munkavállalók és a kkv-szektor munkáltatói találkozhattak a rendezvényen.

Kosztin Éva

Közel negyven kiállító várta az érdeklődőket a „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” rendezvényen

Forrás: Molnár Péter

A „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” elnevezésű rendezvényen közel negyven kiállító várta az érdeklődőket április 4-én a debreceni Kölcsey Központban. A szakképzési centrum, a helyi kis- és középvállalkozások (kkv), valamint a tanulók közötti szakmai és képzési együttműködés megerősítése volt a célja az EDC Debrecen, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK), valamint a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közös szervezésű kiállításának és konferenciájának. Az esemény aktualitását mi sem mutatta jobban, mint a telt ház; a megnyitó ünnepségen plusz székek tucatjait kellett kihelyezni, hogy a már-már csillárról is lógó érdeklődők helyet tudjanak foglalni.

Debrecen Barcsa Lajos alpolgármester a „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” rendezvényen haon
Barcsa Lajos alpolgármester a „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” rendezvényen
Forrás: Molnár Péter

A kkv-k meghatározó szerepe Debrecenben

– Ma Debrecenben a munkavállalók 65 százaléka kis- és középvállalkozásoknál dolgozik, így az elmúlt évek dinamikus gazdasági fejlődésének köszönhetően a foglalkoztatottaik száma 30 ezer főre fog nőni a városban. Nekünk az a feladatunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet, hogy a multinacionális nagyvállalatok mellett vannak nagyon értékes kkv-k is, ahol szintén értékteremtő munkát lehet végezni. Ma ezért vagyunk itt – mondta Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Elárulta, feltette magának is a kérdést, hogy miért jó egy debreceni kkv-nál dolgozni. 

Szerintem vannak olyanok, akinek egyszerűen nem jön be a multi környezet, és egy kkv családiasabb hangulatát preferálják. Ennek szakmai szempontból megvan az az előnye, hogy sokkal több munkafolyamatra rá lehet látni. Míg egy multinál tökéletesre fejleszthetjük az egyik részfeladatot, egy kkv-nál könnyebben átlátható a teljes működés. Ezek a munkakörök nagyobb felelősséget igényelnek ugyan, de nagyobb tudást is adnak

 – adott hangot  vélekedésének az alpolgármester.

A D4-ek megalakulásának nevezte az önkormányzat és a JövőKép Expo szervezőinek összefogását Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. – Az elmúlt időszak főként a nagyvállalatokról szólt. A jelenlétük megkérdőjelezhetetlenül fontos, de ugyanígy fontos szerepet töltenek be a város gazdasági életében azok a kkv-k, amelyek Debrecenben élik mindennapjaikat és a nagyvállalatok beszállítói lesznek – fogalmazta meg.

 – Közel 40 vállalkozás mutatkozik itt ma be, de reményeink szerint a jövőbeli rendezvényeinken ez a szám lényegesen bővülni fog. A DSZC-nek jelenleg 12 ezer 500 diákja van, ebből széles ágazati körben, számos szakmában háromezer tanuló fog most kilépni a munkaerőpiacra, célunk, hogy ez a két csoport találjon egymásra – ismertette Szilágyi Sándor.

Debrecen Néhányan a „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” rendezvény látogatói közül haon
Néhányan a „JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban” rendezvény látogatói közül
Forrás:  Molnár Péter

Pozitív jövőkép a munkavállalóknak és a munkáltatóknak

A város évszázadok óta minőségi oktatását méltatta Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője. Kiemelte, ezzel az erőforrásával nem tudott mindig élni Debrecen, voltak időszakok, amikor megfelelő munkalehetőség hiányában a végzett tanulók elhagyni kényszerültek a várost. – Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a jövőkép pozitív, amihez a kkv-szektor lendületes fejlődése is nagyban hozzájárul – üzente a megjelenteknek.
Az expót a köszöntők után Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára nyitotta meg. – Ünnepnapnak is mondhatjuk a mait, hiszen hagyományteremtő céllal hoztuk létre az expót. Úgy gondoljuk, sikeres és boldog az lehet, aki jól érzi magát a munkahelyén – fogalmazta meg. Úgy látja, az első munkahely kiválasztása kivételesen fontos, hiszen ebben szocializálódunk a munka világában, ahol vagy elveszik a kedvünket, vagy olyan építő környezetben találjuk magunkat, ahol segítik, hogy minél jobban kibontakoztathassuk a tudásunkat. 

– Az iskolából kilépve sok mindent tudunk, de végül a munkakörnyezet lesz az, amelyik megtanítja nekünk, hogyan lehetünk profik, sikeresek és hogyan fejleszthetjük tovább magunkat – összegezte gondolatait.

Az expón az érdeklődők egész nap találkozhattak a kiállító vállalatokkal, délután pedig panelbeszélgetéseken nyerhettek betekintést a termelői, szolgáltatói, kereskedelmi, és építőipari szektorba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában