Turizmus

2023.06.02. 12:34

Hajdúszoboszló ezúttal sem maradt ki a pünkösdi pörgésből

Pünkösdkor a főváros és a fürdővárosok csábították utazásra a legtöbbeket – közölte portálunkkal a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A belföldi vendégek körében pünkösdkor is nagy népszerűségnek örvendhetett Hajdúszoboszló

Forrás: Napló-archív

A májusi utolsó hosszú hétvégén:

  • a külföldi vendégek a fővárosban legnagyobb részt britek, németek és amerikaiak voltak,
  • a vidéki vízpartokat és fürdőket zömmel a németek, az osztrákok és a csehek töltötték meg,
  • a családok legnagyobb számban a Balatont választották,
  • a legidősebb vendég két százéves hölgy volt.

Az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból jól látszik, hogy többen indultak útnak a hosszú hétvégén, mint ahogyan arra előzetesen számítani lehetett. Országszerte félmilliónál is több vendégéjszakát töltöttek el a hazai és nemzetközi vendégek a magyarországi szálláshelyeken. 

Ezekben a napokban a legidősebb vendég két százéves hölgy volt: egyikük, egy angol nő Budapesten, míg vele egyidős magyar kortársa Mátraházán pihent. 

A Balaton családbarát régiójában regisztrálták a legtöbb kiskorú vendéget. Míg Szegeden és térségében volt a legmagasabb a legifjabbak aránya, ebben a térségben a kiskorúak tették ki a vendégek közel 20 százalékát.

A vendégforgalom közel háromnegyedéből a vidéki Magyarország szálláshelyei részesültek, ahol összesen 377 ezer vendégéjszaka valósult meg.

A főváros után népszerűségben a strandolást és fürdőzést kínáló úti célok voltak a legkeresettebbek. A belföldi vendégéjszakák közül a legtöbbet Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón és Gyulán töltötték. A külföldiek körében a legkedveltebb úti célok Hévíz, Bük, Siófok és Balatonfüred voltak. A legtöbb nemzetközi vendéget a vidéki Magyarországon Németországból, Csehországból és Ausztriából fogadták a szálláshelyek. A németek vidéki útjaik során leginkább Hévízt és Balatonfüredet látogatták meg, az osztrákok is a fürdővárosokat, Sárvárt és Büköt részesítettek előnyben. A csehek pedig szintén Sárvárra és Bükre, valamint Harkányba látogattak el legszívesebben az ünnepi hosszú hétvégén.

A hónap eleji, majd a pünkösdi hosszú hétvégék, valamint a Budapesten megrendezett Európa-liga döntőjének adatai alapján erősödő forgalom és emelkedő számok várhatóak a teljes havi turisztikai forgalomban – hangsúlyozta az MTÜ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában