Gazdasági kapcsolatok

2023.06.02. 13:21

Debrecenben tartotta az olasz kapcsolatokat erősítő szervezet a nyitó konferenciáját

Fordulópont a magyar-olasz ipari kapcsolatokban: több mint 5 millió munkavállalót érint a két ország közötti új szövetség, a Confindustria Ungheria.

Papp László polgármester a város gazdasági fejlődéséről beszélt

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Az Olasz Köztársaság ünnepe alkalmából június 2-án, pénteken nyitották meg hivatalosan Debrecenben azt a konferenciát, melynek célja az Olaszország és Magyarország közötti ipari kapcsolatok előmozdítása. A Kölcsey Központban Roberto Massucco, a Confindustria Ungheria, vagyis a magyarországi szervezet elnöke összefogást sürgetett. Úgy fogalmazott: az olasz és a magyar vállalatok szempontjából egyaránt fontos ez a nap, mert a két ország közti kapcsolatok új lehetőségek előtt állnak.

Elmondta, hogy a szervezet tagja több mint 150 ezer kis-, közép- és nagyvállalat több mint 5 millió munkavállalóval, a szövetség célja pedig elősegíteni a vállalatok megerősödését. – Közös utakat jelölünk meg a jövőben az intézmények, a kultúra, a kutatás, a technológia, a civil társadalom és a politika kapcsán – összegezte a római székhelyű, brüsszeli képviseletű hálózat célkitűzéseit.

Csárdást is jár már az olasz csizma

A találkozót Roberto Menia olasz szenátor nyitotta meg. Elmondta, hogy a külföldön élő olaszokat figyelemmel követve azt tapasztalja: ha valahol leteszik névjegyüket, az azt jelenti, hogy hisznek a jövőben. – A vállalkozások álma, ami most történik, hiszen – közel vagy távol ahhoz, ahol született – mindenki építi a jövőjét – vélekedett.

Debrecen Roberto Massucco haon
Roberto Massucco, a Confindustria Ungheria elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László polgármester kiemelte, hogy Debrecenre az utóbbi időben gazdasági szempontból globális figyelem hárul, majd a 2012-ben elindított gazdasági fejlesztési stratégia fontosabb mérföldköveit, és az itt tevékenykedő szereplőit mutatta be. Kitért a zöldmezős beruházásokra, az ipari parkok korszerűsödésére, a foglalkoztatottak számának jelentős növekedésére, valamint a következő évekre várható gazdasági fejlődésre. Leszögezte: Debrecen városvezetősége nemcsak elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett, hanem erre ösztönzi az itt élőket is. 

Gazdasági fejlődés csak akkor lehet sikeres, ha ezeket a szempontokat messzemenően teljesíteni tudjuk. Debrecenben magas színvonalú ipari parkok, szervezeti háttér és gazdaságorientált városvezetés várja a befektetőket

 – tette hozzá.

A Confindustria az olaszországi gyártó és szolgáltató cégeket képviselő központi szervezet, melynek kelet-európai hálózatához Magyarországgal együtt immár 12 ország csatlakozott a térségből. A Confindustria Ungheria 2021-ben született azzal a célkitűzéssel, hogy az olasz vállalkozások magas szintű és hangsúlyos jelenlétét erősítse Magyarországon, mind a köz-, mind a magánszférában. 

A régióban működő legismertebb olasz cégek közül több tucatnyian csatlakoztak a kezdeményezéshez, sokan pedig már jelezték jelentkezési szándékukat a szervezet felé – áll hivatalos közleményükben.

SZD

Debrecen Roberto Menia haon
Roberto Menia olasz szenátor
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában