Városfejlesztés

2023.05.11. 11:15

Fenntartható, okos közvilágításra vált Debrecen

Idén mintegy 6 ezer lámpaoszlopon cserélik a lámpatesteket korszerű ledekre.

Már zajlik a munka; csúcsidőszakon kívül dolgoznak

Forrás: Kiss Annamarie

Mintegy egyharmadával csökkenhet a debreceni közvilágítás energiaigénye; a napokban a város forgalmasabb részein kezdődött meg a lámpatestek korszerűsítése. A részletekről Papp László polgármester számolt be csütörtök reggel a Böszörményi úton, az éppen zajló munkálatok helyszínén.

– Az ez évi költségvetés elfogadásánál kiemelt szempont volt, hogy annak fejlesztési forrásait fenntarthatósági célok elérésére is fel tudjuk használni. Éppen ezért a 2019-ben elfogadott városüzemeltetési koncepció mentén haladva a 2023-as költségvetésben több olyan fejlesztés, illetve a panelprogram révén olyan támogatási lehetőség is bekerült a költségvetésbe, amely fenntarthatósági célokat fog szolgálni – mondta a sajtó megjelent képviselőinek a városvezető. 

Ezek közül az egyik legnagyobb jelentőségű a közvilágítási rendszer modernizálása, azaz az eddig használt nagy energiafogyasztású, régi típusú közvilágítási lámpákat a következő években okos ledekre cserélik.

Forrás: Kiss Annamarie

Csúcsidőszakon kívül

Debrecenben jelenleg mintegy 25 ezer lámpatest működik a város üzemeltetésében a közvilágítási rendszer részeként, s ezekből körülbelül 6 ezer darabot cserélnek ebben az évben. A munkálatok május 9-én kezdődtek és egészen az év végéig tartanak. 

Hozzávetőlegesen 1,6 milliárd forintot fordítunk erre a város költségvetéséből. Érdekesség, hogy a jelenlegi energiaárak mellett ez a viszonylag magas beruházási költség mindösszesen 3 és fél év alatt térül meg

 – emelte ki Papp László.

Az idei munkálatok első ütemében 800 lámpát cserélnek a város különböző pontjain, jellemzően a nagyforgalmú utak mentén, mint például a Böszörményi, a Klaipeda és a Sumen utcákon, a Borbíró téren, a Mikepércsi úton az ötágú körforgalomig; valamint a Menyhárt József téren, az Egyetem téren és a Doberdó utcán. 

A cserét a kivitelezők a csúcsidőszakon kívül végzik, 8:15 és 15:45 óra között zajlanak a munkálatok.

 – Nyilván ez majd napközben forgalomkorlátozással jár, ezért kérjük a közlekedőket, hogy legyenek türelmesek és vegyék ezt figyelembe! Az első ütem körülbelül 5 hétig tart majd – osztotta meg Debrecen polgármestere.

Debrecen led Papp László haon
Papp László polgármester beszélt a részletekről
Forrás: Kiss Annamarie

Okos lámpatestek

Fontos hangsúlyozni, hogy a felszerelendő új lámpatestek valóban okos lámpaként működnek majd. Ez azt jelenti, hogy szabályozhatóak lesznek a fényviszonyoknak megfelelően, tehát adott esetben egy szürkületi időszakban nem feltétlenül kell teljes kapacitással működniük, ahogyan például éjszaka. A fényerőszabályozás távolról, akár egy laptopról is vezérelhető lesz

 – mondta Papp László. Hozzátette, az üzemeltetés a Debreceni Városüzemeltető Kft. feladata. Az ez évi fejlesztési programnak része egy új Városüzemeltetési Központ kialakítása a városüzemeltető cég közreműködésével. Ebből a központból lesz majd a közvilágítás is szabályozható.

– Összesen 8,2 millió kilowattórát fogyaszt el évente a város közvilágítási rendszere. Az a célunk, hogy az ez évi fejlesztéssel nagyjából egyharmadával csökkentsük ezt a fogyasztási igényt – fogalmazta meg a polgármester. Hozzátette: az átállás mintegy 700 tonna szén-dioxid megtakarítást is jelent a város környezettudatos gazdálkodásának köszönhetően.

Forrás: Kiss Annamarie

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában