Közbeszerzés

2023.03.29. 15:16

A tisztább versenyre törekednek Debrecenben

A közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos változásokról, hasznos tudnivalókról tartottak konferenciát Debrecenben.

Kretter Diána, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen

Forrás: Bekecs Sándor

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) a Közbeszerzési Hatósággal és a Gazdasági Versenyhivatallal közösen rendezett Közbeszerzési és Versenyügyi Konferenciát március 29-én, Debrecen. A rendezvény célja, hogy az interaktív esemény résztvevői első kézből kaphassanak tájékoztatást a közbeszerzési törvény változásairól, a közbeszerzési verseny fokozásáért és általában a tiszta versenyért tett intézkedésekről, a Közbeszerzési Döntőbizottság döntéseiről, illetve az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések költségnövekményének új szabályairól. Mindemellett az érdeklődő cég-, illetve településvezetőknek, valamint szakembereknek lehetőséget biztosítanak kérdezésre, tapasztalataik megvitatására.

– Magyarországon olyan konferencia még nem volt, amelyen a közbeszerzésekkel és gazdasági versennyel foglalkozó hazai szervezetek felső vezetői egyszerre részt vettek volna. Köszönöm, hogy eljöttek és első kézből adnak információkat az aktualitásokról – mondta köszöntőjében Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke. 

Rámutatott, a közbeszerzési jogszabályok célja egyrészt, hogy átlátható, kiszámítható és viszonylag egyszerű normatívák legyenek, továbbá fontos funkciójuk, hogy az innovációra, versenyre és hatékonyságra ösztönözzenek. – Nyilván a versenyben az a cél, hogy minden szempontból a legjobb és a legfelkészültebb vállalkozók végezzék el a munkát – tette hozzá.

Debrecen Miklóssy Ferenc közbeszerzés haon
Miklóssy Ferenc, a vármegyei iparkamara elnöke beszél
Forrás: Bekecs Sándor

A közbeszerzési verseny erősítése kapcsán bevezetett és a közeljövőben bevezetendő intézkedésekről Kretter Diána, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára beszélt. 

Ezek a Magyarország által, az európai uniós források lehívásához tett vállalások közbeszerzési érintettségű intézkedések, így ennek részeként létrehoztuk az Integritás Hatóságot, azon belül pedig a Korrupciós Munkacsoportot

 – emelte ki. Előbbi feladata, hogy minden olyan esetben fellépjen, amikor álláspontja szerint valamely, az európai uniós források felhasználása vagy annak ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezet nem tette meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely érinti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást, vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek komoly kockázata felmerül.

Képzések is lesznek

További intézkedések között hozta még az összeférhetetlenségi szabályok pontosítását, valamint az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) fejlesztését is, melynek segítségével a továbbiakban különböző statisztikai adatok állíthatóak elő, valamint lehetőség van az eredménytájékoztatók tömeges exportálására is. 

Vállaltuk még, hogy az egyajánlatos közbeszerzések arányát 15 százalék alá csökkentjük, illetve felállítunk egy kormányzati szereplőktől független tagokból, szakértőkből álló testületet, kialakítjuk a Közbeszerzések teljesítménymérési keretrendszerét 

– sorolta a helyettes államtitkár. A keretrendszer fejezetei a szabályosság, a hatékonyság és a stratégiai célokat célzó közbeszerzések témaköreit dolgozzák fel. Utóbbihoz tartoznak a környezetvédelmi vagy a szociális szempontok érvényesítése. Mindezek mellett a napokban elkészül egy cselekvési terv, azzal a céllal, hogy a közbeszerzésekben még jobban ösztönözzék a versenyt, csökkentsék az egyajánlatos közbeszerzéseket.

 Ezen túl kis- és középvállalkozások részére indulnak képzések, melyek az EKR-rendszerrel, az ajánlattétel legfontosabb információival, a jogorvoslati eljárásokkal és lehetőségekkel, valamint a közbeszerzési szerződések teljesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról szólnak majd.

A nap folyamán Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tartott előadást a közbeszerzési eljárások szereplőit érintő legfontosabb idei kihívásokról; A tiszta versenyért címmel Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Verseny Hivatal elnöke adott át értékes tudnivalókat a hallgatóságnak. Az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések költségnövekményének új szabályait Bartal Tamás, az Építési és Közlekedési Minisztérium közbeszerzésekért, társaságfelügyeletért és vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára ismertette, a jogorvoslati aktualitásokról pedig Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke értekezett.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában