Történelmi évfordulók

2023.01.05. 14:37

Petőfi arcképe lesz a harmincezresen

A Hortobágyi Nemzeti Park és Csokonai is szerepelni fog a 2023-as érméken.

Forrás: mnb.hu

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a 2023-ban kibocsátani tervezett emlékérmeit. A szerdán kiadott közleményükben az olvasható,  tizennégy tematikában 24 emlékérmét terveznek kibocsátani idén. Köztük egy kivételesen nagy értékű arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai ezúttal is kibocsátanak.

Forrás: mnb.hu

Nyolc korábban megkezdett, nagysikerű sorozat folytatása várható idén a tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérme-programban – írják.

Így a Nemzeti parkok sorozaton belül ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park ékesíthet egy tizenöt- és egy háromezer forintos érmét. Előbbi ezüst, utóbb színesfém változatban szerezhető be, a tervek szerint 5-5 ezer darabot készítenek.

Az irodalmi évfordulókat színesíti a felvilágosodás egyik legjelentősebb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója is. Az ő emléke előtt is egy tizenöt- és egy háromezer forintos névértékű érmével tiszteleg a bank.

Forrás: mnb.hu

A Himnusz megírásának 200. évfordulója és Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma is témája lesz a beszerezhető emlékérméknek. A legértékesebb azonban az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából sorozatból az I. Andrást idéző darab, az ötszázezer forint névértékű érmét egy uncia aranyból készítik, és mindössze ötszáz darab kerül ki a pénzverőből.

Emellett helyet kap az Országos Mentőszolgálat, egy Magyar népmesék epizód, a Magyar pásztor- és vadászkutya-fajták sorozatból az Erdélyi kopó is.

Az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. az emlékérme-program elemeire előjegyzési lehetőséget biztosít 2023. január 16-tól, 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában