Szeszélyes időjárás

2023.01.25. 14:00

Két hónapja a havi átlag duplája esik Hajdú-Biharban

Ár- és belvízvédelmi készültség van több folyószakaszunkon is.

A csapadék nem csak gondot okoz, a természetnek áldás. Képünkön a Balmazújváros alatti ökológiai porjektterület

Forrás: Molnár Péter

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén decemberben a sok évi átlagos csapadék (44,3 milliméter) duplája, 91,5 milliméter hullott, míg januárban is már csaknem kétszer annyi csapadék esett; 60,4 milliméter (január 23-ig), mint a sok évi átlag, ami 33,3 milliméter. Ebben a hónapban a legtöbb csapadék eddig az igazgatóság nyugati részén, a Tisza vonalában hullott, mégpedig Folyáson 90,9 milliméter, Polgáron 83,2 milliméter, és Tiszalök térségében 81,4 milliméter – közölte érdeklődésünkre Kincses Dániel, a TIVIZIG igazgatója.

A csapadék hatására – amely az enyhe időjárás miatt mindkét hónapban döntően eső formájában hullott – a talaj felső 100 centiméteres része térségünkben mindenhol telítődött vízzel. Ki kell hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a tavalyi súlyos aszály okozta vízhiány csak az esztendő végére szűnt meg a talajban 

– tette hozzá.

Mint kifejtette, miután az elmúlt hetekben folyóink külföldi vízgyűjtőin is jelentős mennyiségű csapadék hullott – elsősorban szintén eső formájában – a vízfolyásokon árhullámok indultak el. Ennek következtében elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el január 23-án reggel 8 órától a Tisza balparti, Tiszafüred-Tiszakeszi védelmi szakaszon az Igazgatóság, a mértékadó Tiszapalkonyai vízmércén mért 533 centiméteres áradó vízállásnál. Ezzel egy időben ugyancsak elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Hortobágy-Berettyó mentén, a Bucsa-nádudvari árvízvédelmi szakaszon, a mértékadó Borzi vízmércén mért 264 centiméteres áradó vízállás mellett. Az elsőfokú készültség keretében nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el a TIVIZIG munkatársai mindkét védelmi szakaszon, összesen csaknem 75 kilométeren.

A belvíz ellen is védekeznek

 Nem feledve az aszályos hónapokban tapasztaltakat, igazgatóságunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel, valamint a gazdálkodókkal együttműködve igyekszik minél több vizet visszatartani a területen. A csatornák telítettsége miatt, illetve a káros belvízi elöntések megakadályozása érdekében azonban szükség volt belvízvédelmi készültség elrendelésére is

 – mutatott rá az igazgató. 

Az aszályról itt írtunk: 

– A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg négyen van érvényben készültség: a Tisza mentén a Tiszai-középső szakaszon másodfokú, a Tiszai-alsón, a Tiszai-felsőn, illetve a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található Hamvas-Sárrétin elsőfokú. A belvízvédelmi készültséggel érintett szakaszokon a belvízzel elöntött területek nagysága 1200 hektár, ezek elsősorban lefolyástalan, mély fekvésű területek. A térségben húsz szivattyútelep üzemel. A belvíztározókban visszatartott víz mennyisége megközelíti a 15 millió köbmétert – tájékoztatott Kincses Dániel. – Emellett a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a téli időszakra előírtnál továbbra is magasabb vízszinteket tart a Keleti-főcsatornán, az innen továbbvezetett vízkészleteket a Tiszán érkező árhullámokból folyamatosan pótoljuk. A főcsatorna három bögéjében (duzzasztókkal felosztott szakaszok) 10, 30, illetve 15 centiméterrel magasabb vízszinteket tartunk ezen a télen, ami önmagában mintegy 380 ezer köbméterrel növeli a Keleti-főcsatorna téli vízkészletét – tudtuk meg a vízügyi igazgatótól.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában