Csökkentenék a vízhiányt

2022.09.07. 09:55

Óriási projekt indul Balmazújvárosban: 2,36 millió euró vízvisszatartásra a pusztákon

A program nagyon aktuális problémára, a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére ad gyakorlati válaszokat.

Sekély tavaszi vízborítás a Nagy-sziken, ami garantálja a megfelelő mennyiségű fűhozamot és a jó minőségű vizes élőhelyet

Forrás: Szilágyi Attila/HTE-arhívum

Az Európai Bizottság direkt támogatásban részesítette a Balmazújvárost körül ölelő vizes élőhelyláncolat újraélesztését – osztotta meg az örömhírt elsőként lapunkkal Ecsedi Zoltán madarász, a Hortobágyi Környezetvédelmi Egyesület vezetője. Mint kiemelte, egyesületük azzal a céllal alakult 1993-ban, hogy az akkori aszályos időszak kihívásának megfelelően vizes élőhelyeket teremtsen, főleg fészkelő vízmadarak számára.

Hozzátette, a szervezet a vizes élőhelyvédelmi célok elérése érdekében eddig három Európai Bizottság által támogatott Life-projekt megvalósításában vett részt.

Jellegzetes szikes réti madár a nagy goda
Forrás: Szimuly György/HTE-archívum

– Egy nagyon nehéz időszakban, de egy aktuális probléma megoldása érdekében 2022. szeptember 1-jén elkezdtük a negyedik Life-projektet, amelynek címe: „Természetes vízjárás rehabilitáció egy hortobágyi vizes élőhelyláncolat vízhiányának felszámolása érdekében”. A program teljes tervezett költsége 3 millió 149 ezer 611 euró, amelynek 75 százalékát, azaz 2 millió 362 ezer 209 eurót az Európai Bizottság Life-programja támogatja – hangsúlyozta.

Csökkenteni kell a jelentős vízhiányt

Ecsedi Zoltán kiemelte, a Life-program olyan európai uniós kezdeményezés, amely többek között a növény- és állatvilág megőrzésére, az európai jelentőségű élőhelyek fejlesztésére biztosít pénzügyi forrásokat. Három fő cselekvési területe a környezetvédelem, a természetvédelem és a klímavédelemmel kapcsolatos tevékenységek. – A mostani projektnek nagyon határozott célja van, mégpedig hogy csökkentsék a jelentős vízhiányt a Balmazújváros határában fekvő Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésű projektterületen (2926 ha) található 15 darab szikes vizes élőhelyen (1206 ha).

Tartósan kiszáradt Magdolna-lapos
Forrás: Szilágyi Attila/HTE-archívum

A program nagyon aktuális problémára, a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére ad gyakorlati válaszokat.

A jelentős vízhiány és aszály kivédése érdekében tágabb vízgyűjtőterületekről fogják a csapadékvizet a természetes laposokba kormányozni. Ez biztosítja az élőhelyek jó természeti állapotát, és az itt előforduló élőlények, főleg ritka madárfajok állományának növekedését – részletezte. Hozzátéve, ezzel a beavatkozással várhatóan a természetes laposokban így 30-40 nappal tovább megmarad a csapadékvíz, amely kedvező hatással lesz a szikesedésre, a talajvízszint emelkedésre, és egyben a lelegeltethető fűhozam mennyiségének növekedésére is. Ugyanennyivel (30-40 nappal) szintén növekszik a legeltetési időszak, amellyel pedig csökken a téli takarmány felhasználása, és jelentősen nő a gazdálkodók profitja az érintett területeken.

Ecsedi Zoltán
Forrás: Napló-archív

A munka szakmai sikerét garantálja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség és a balmazújvárosi önkormányzat szakembereinek támogatása és szakmai felügyelete.

Hat hagyományos gazdálkodást folytató szervezet vesz rész a projekt optimalizált legeltetéses gazdálkodási koncepciójának megvalósításában: Magyar Rackajuh Tenyésztő Egyesület, Szálkahalmi Állattenyésztő és Értékesítő Kft., Balmazújvárosi Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet, Balmazújvárosi Felsővégi Legeltetési Társulás Egyesület, Kathi Farm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Róna Legeltetési Társulás Egyesület.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában