Túl sok volt a csapadék decemberben

2022.12.30. 14:00

Aszály után dupla égi áldás érkezett

Némi belvíz és árhullám után normalizálódott a csapadékhelyzet Hajdú-Biharban.

Helyenként belvízvédelemre is szükség volt, de mostanra megszüntethető a készültség Illusztráció: Napló-Archív

A rendkívül aszályos időszak után decemberben rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék érkezett. Arról érdeklődtünk a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál, hogy mennyiben javult mostanra a folyók, mezőgazdasági területek vízellátottsága, illetve jelenleg milyen intézkedéseket tesznek a belvizek, árhullámok kapcsán.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén december 28-áig 89,8 milliméter csapadék hullott, ami duplája a sokévi átlagnak (44,3 mm). A csapadék hatására a talaj felső 100 centiméteres része térségünkben mindenhol telítődött vízzel, az évközi súlyos aszály okozta vízhiány csak mostanra szűnt meg a talajban – közölte Marosi Zoárd a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott műszaki igazgatóhelyettese. 

Mint írta, decemberben folyóink határon túli vízgyűjtőjén is az átlagosnál több csapadék hullott – elsősorban eső formájában –, így a Tiszán, a Berettyón és a Sebes-Körösön is árhullámok indultak el az ünnepek előtt. Az árhullámok mértéke azonban nem indokolta árvízvédelmi készültség elrendelését az igazgatóság területén. 

„A megemelkedett vízszint miatt azonban, mivel a térség belvizeinek gravitációs beemelési lehetősége megszűnt a Tiszába, a folyó menti belvízvédelmi szakaszaink közül kettőn, a Tiszai-alsón és a Tiszai-középsőn a legalacsonyabb, elsőfokú készültség elrendelésére volt szükség karácsony előtt. Hasonló okokból a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon is elsőfokú készültség lépett életbe múlt héten a Hortobágy-Berettyó mentén. Miután a csapadékutánpótlás megszűnt december 29-én és 30-án mindhárom belvízvédelmi szakaszon megszüntethetjük a készültséget” – áll a hozzánk csütörtökön eljuttatott válaszban. 

„Ezzel párhuzamosan készülünk egy esetleges következő vízhiányos időszakra is, a folyóinkon levonuló árhullámok ugyanis fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a Tiszából vízkivezetést elsősorban a Tiszalöki Öntözőrendszerbe (TÖR) és a Hortobágy–Hortobágy-Berettyó vízrendszerbe végzett. Ezeknek a rendszereknek a legfontosabb létesítményei a Keleti- és a Nyugati-főcsatorna, melyekbe az ünnep előtt 660 ezer köbméter többletvizet engedtünk ki” – tette hozzá Marosi Zoárd. 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!