Még nagyobb lesz a Déli Gazdasági Övezet

2023.01.24. 11:34

Az óriásberuházások érkezése a tervezést is drágította Debrecenben

Útból, csatornából is több kell az érkező cégeknek.

Papp László polgármester az EcoPro érkezésének bejelentésén Fotó: Napló-Archív

Mintegy 110 millió forinttal drágult a debreceni Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) infrastruktúra fejlesztésének tervezése – áll a Közbeszerzési Értesítő január 23-án megjelent számában. A debreceni önkormányzat január 6-án módosította a szerződést a tervezést közösen végző debreceni és budapesti céggel, a munka értéke nettó 274 millió 785 ezer forintról 385 millió 142 ezer forintra nőtt.

A DGÖ-ben bel- és csapadékvíz elvezetési, energiaellátási, közúti és közmű-infrastruktúra fejlesztések megtervezése és megvalósítása szükséges. A feladat a a jogerős építési/ vízjogi létesítési engedély megszerzésére alkalmas engedélyezési tervcsomag, valamint komplett kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Szükséges továbbá az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció, a Környezeti Hatás Tanulmány és az ezekre vonatkozó engedély, továbbá a közmű és útfejlesztéssel kapcsolatos építési engedélyek, kezelői hozzájárulások megszerzése. Valamennyi – komplett megvalósításhoz szükséges – engedély megszerzése, illetve a megszerzett engedélyek alapján a kivitelezésre alkalmas kiviteli tervek készítése.

 

Ideiglenesen felfüggesztették
A részletes leírás szerint a tervezési projekthez kapcsolódóan, a szerződés 2022. április 22-én történő hatálybalépését követően, 2022. május 11-én sajtónyilvános projektindító értekezletet tartottak az önkormányzat, a tervező cégek, az engedélyező és szakhatóságok, közmű szolgáltatók és üzemeltetők, valamint a projektben érintett egyéb szervezetek képviselőinek részvételével. Itt tájékoztatták a résztvevőket, hogy az önkormányzat (a DGÖ-ben kiajánlott, jelenleg még szabad beruházási területeket érintő, jelentős terület- és közműigényű) előrehaladott befektetői tárgyalásokat folytat mintegy 265 hektár  nagyságú területre. „Ezen tárgyalások alapján és eredményeként az önkormányzat május 11-én került olyan befektetői igényekkel kapcsolatos információk birtokába, melyek alapján felmerülhet annak lehetősége, hogy az eredeti tervezési program nincs teljes mértékben összhangban a potenciális befektetők igényeivel”, és a tervezési program módosítása szükséges lesz.

Az önkormányzat javasolta a tervezőknek a tervezési feladatok teljesítésének ideiglenes felfüggesztését, szüneteltetését mindaddig, amíg nem tud bővebb és végleges tájékoztatást adni a befektetői tárgyalások tervezési területre gyakorolt hatásáról. 

A CATL-szerződés aláírásán, 2022. szeptember 5-én  Fotó: Napló-Archív

A tervezési területből a folyamatos tárgyalások eredményeként adásvételi előszerződés aláírásával 2022. június 16-án az önkormányzat értékesített egy mintegy 45 hektár nagyságú terület a dél-koreai EcoPro Global Hungary Zrt., illetve szeptember 5-én további 221 hektár nagyságú terület a kínai CATL Kft. részére. Az adásvételi előszerződés tartalmazta a telek végleges geometriáját, annak megközelítéséhez kialakítani szükséges infrastruktúra nyomvonalát, kapacitását és csatlakozási pontjait. A CATL Kft.-vel kötött előszerződést követően realizálódott véglegesen a tervezési terület műszaki tartalma, mely alapján az önkormányzat kérte a tervezési folyamat folytatását.

A szerződésmódosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket a felek kellő gondossággal eljárva nem láthattak előre. A szerződésmódosítás azon körülmény eredménye, hogy a tervezési terület mintegy 38 százalékát (700 hektár/265 hektár) érintő befektetői tárgyalások és a véglegesített igények miatt az eredeti koncepcióhoz képest megváltoztak a DGÖ infrastruktúra ellátásának tervezett nyomvonalai, kapacitásai és csatlakozási pontjai. 
Mivel a tervezés egy kialakítás alatt álló ipari övezetre vonatkozik, így a hosszan tartó tárgyalássorozatok ellenére az adásvételi előszerződés aláírását megelőző hetekben realizálódott csak, hogy a vevő milyen telekgeometriával kívánja megvásárolni az ingatlant és milyen mértékű közműkapacitást szeretne.

 

Mindenből több kell

Az eredeti tervek szerinti mennyiségek is módosultak. Többek közt 10 ezer 570 méter helyett 15 ezer 910 méter hosszúságban épülne új nyomvonalú út; 15 ezer 570 méter helyett 23 ezer 400 méter hosszan új szennyvízelvezető gerincvezeték; 12 ezer 80 méternyi helyett 16 ezer 560 méternyi egyesített gyalog- és kerékpárút; 17 ezer 770 méter helyett 18 ezer 940 méter hosszúságú ivóvízellátást biztosító gerincvezeték, valamint 10 ezer 570 méter helyett 12 ezer 760 méter hosszan csapadékvízelvezető hálózat. Továbbá, az eredeti tervekben nem szerepelt 13 ezer 280 méter hosszúságban hírközlési hálózat tervezése. Nem változott, hogy két darab körforgalmú csomópont is épül. Ezen változások jelentős többletfeladatot rónak a tervezőkre, mely hatással van az eredeti mennyiségek alapján meghatározott tervezési díjra – áll a szerződésmódosítás indoklásában. HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában