Fotókkal

2022.09.09. 13:53

Egészséges talajban egészséges élelmiszer: fontos találkozási pont a nánási ökoexpó

A rendezvényen a nagymértékű élelmiszer-pazarlásra is felhívták a figyelmet.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: .

Szeptember 8-9. között harmadik alkalommal rendezik meg az ÖKO Expo Kiállítás és Konferenciát Hajdúnánáson, a Kendereskertben. A rendezvény fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő (termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek és szaktanácsadók) számára megjelenési, találkozási alkalmat kínáljon. A kiállítás mindkét napján programok széles választékával készültek az ökológiai gazdálkodásban érdekelt gazdálkodóknak és érdeklődőknek, a szakmai programok sorát nemzetközi szakemberek előadásaival is színesítették. A helyszínen több mint 25 kiállító kínálja tudását, technológiáját, szolgáltatásait és termékeit. A rendezvény termékdíját a Natur Gold Europe Kft. ősi gabonákból készült sütőkeverékével nyerte el. Az innovációs díjat a Danuba Kft. érdemelte ki Tricho Immun termékével, amely a Debreceni Egyetem szabadalma alapján készült. A kiállítói fődíjat ezúttal a győri székhelyű Vektor Mezőgép Kft. képviselői vehették át.

Ezért fontos az önellátás

- Pár éve sokan még azt gondolták, hogy az ökológiai gazdálkodás a kiskertek és a kisgazdaságok gazdálkodási formája, pedig nagyobb méretekben is működhetnek. Az egész világon a mennyiségi szemléletet helyezzük előtérbe, ezért alapvető paradigmaváltásra lenne szükség. Ha a termés beltartalmi értéke adná a kifizetés referenciáját, akkor már nincs is akkora különbség az öko- és a konvencionális gazdálkodás között – fejtette ki Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke. Bejelentette, hogy az önellátás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet azzal a kezdeményezéssel, hogy szeptember 9. legyen az Önellátás Napja. - Az a gazdálkodási forma, amelyet ma folytatunk, hosszú távon fenntarthatatlan, nem beszélve arról, hogy a megtermelt élelmiszer egyharmada a szemetesben landol.

Az elhúzódó háború, a hozzá kapcsolódó energiaválság, valamint a történelmi aszály is arra mutat rá, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk. Az önellátás segítségével gyorsabban tudjuk korrigálni ezen események hatásait, ezt pedig a szándék, az együttműködés, a tanulás, az új készségek kialakítása, továbbá az erőforrásokkal való takarékoskodás segíti elő. Az Önellátás Napjának életre hívásával szeretnénk elérni, hogy ezek az új típusú együttműködések minél szélesebb körben terjedjenek el

– fogalmazott.

Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztésért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetem közel 130 hektáron folytat sikeresen ökológiai gazdálkodást. - Nehéz év volt az idei. Változnak a klimatikus viszonyok, a mezőgazdaság egyre nehezebb helyzetbe kerül, a növekvő input és energiaárak bizonytalanná teszik a piacot. Ez mind olyan rajtunk kívül álló körülmény, amelyhez alkalmazkodnunk kell. Ebben segíthet a tudomány és az egyetem is. Az elmúlt húsz évben sok kutatást folytattunk annak érdekében, hogy a felmerülő kérdésekre válaszokat tudjunk adni – fűzte hozzá.

Az intézményben ebben az évben elindult a vízgazdálkodási és öntözésfejlesztési mesterképzés, 2023 szeptemberétől pedig precíziós agrármérnök alapképzés mellett mezőgazdasági növényvédelmi drónpilóta tanfolyamra is lehet majd jelentkezni.

- Az 1990-es évek elején mindössze 8 ezer hektáron zajlott biotermesztés Magyarországon, 2022-re ez a terület elérte a 300 ezer hektárt – idézte fel videóüzenetében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Hozzátette: ha a fejlődés irányát nézzük, akkor jelentős eredményeket értünk el, azóta azonban jelentősen megváltozott a klíma és a gazdaságpolitikai helyzet is.

A cél az, hogy az öko- és a konvencionális gazdálkodás menetét, tevékenységét segítő új technológiai eljárások és kutatási eredmények segítsék egymást. A világ élelmezése szempontjából fontos, hogy az erőforrásainkkal okosan gazdálkodjunk, és a rendelkezésre álló precíziós technológiák alkalmazása mellett képesek legyünk arra, hogy valamennyi ember számára egészséges élelmiszert tudjunk előállítani

– hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

Új központ alakul

A rendezvényen dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja bejelentette, hogy

megalakul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Ökológiai Gazdálkodási- Kooperatív, Kutatási és Tudástranszfer Központ dr. Vad Attila vezetésével.

– Az egyetem oktatási portfóliójában mindig is szerepet kapott az ökológiai gazdálkodás. Minél többet tudunk a biológiai, kémiai, molekuláris folyamatokról, annál nagyobb az igény arra, hogy ezt meg is tudjuk mutatni. A cél az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás elősegítése, azaz: többet termelni kevesebből – mondta. A központ fizikailag még nem jött létre, de terveik között szerepel, hogy az egyetem campusán kapjon majd helyet.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában