Tovább a megkezdett úton

2022.09.28. 15:11

Debrecen „az ország iskolája” lett: folytatódik a déli gazdasági övezet fejlesztése

Megtartották a „Debrecen déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztése” c. projekt zárórendezvényét szerdán a Déli Ipari Parkban. Az eseményen elhangzott, az első ütem ezzel hivatalosan is lezárult.

Papp László polgármester

Forrás: Molnár Péter

Papp László polgármester elmondta, mintegy két évtizeddel ezelőtt jelölte ki Debrecen önkormányzata a reptér déli oldalán ezt az ipari övezetet. – Anno hittünk abban, hogy a város nagy lehetőségekkel bír, magas színvonalú oktatási rendszerétől a városi infrastruktúráig gyakorlatilag minden adott volt ahhoz, hogy sikeresek legyünk, egy kivételével: megfelelő mennyiségű és minőségű ipari infrastruktúra nem állt rendelkezésre – emelte ki. Mint kifejtette, a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban teremtették meg a lehetőségét annak, hogy – a kormány akkori irányelveinek megfelelően – Debrecen is a gazdaságfejlesztésre helyezze a hangsúlyt.

Forrás: Molnár Péter

Virágzó helyszín

Az egykori mezőgazdasági terület mára hatalmas fejlődésen ment át. Megannyi cég döntött Debrecen és a Déli Ipari Park mellett (Krones, Vitesco, Deufol, BHS Trans, Semcorp, CATL, Halms, EcoPro BM, stb.). A polgármester úgy fogalmazott, a város nagy előnye volt, hogy már eleve rendelkeztek több mint 110 hektárral az adott területen, melyet később bővítettek. 

Forrás: Molnár Péter

– Jelen pillanatban a déli gazdasági övezet területe szabályozási szinten 710 hektár, melynek nagy része már városi tulajdonban van. Azt lehet mondani, hogy 8 év leforgása alatt szinte minden négyzetméterét értékesítettük. Az évtized közepére a város iparterületei teljes egészében benépesülnek, működő gyárakat felmutatva. Utána már csak az organikus építkezésre, és a városi infrastruktúra jelentős fejlesztésére lesz szükség – hangsúlyozta.

Forrás: Molnár Péter

Papp László hozzátette, az övezet megtervezésénél ipari funkcióra alkalmas infrastruktúrát építettek ki a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével. – Nyilván azokhoz a kapacitásokhoz, amelyek a jövőben érkeznek további kormányzati támogatásokra, uniós forrásokra, illetve fejlesztésekre van szükség. Ma elsősorban egy európai uniós program cikluszárásáról beszélünk, mely program keretei között építettük ki azt az 58 megavoltamperes (MVA) elektromos kapacitást, amely alapfeltétele volt az ipari tevékenységnek. Emellett az összes közmű is elkészült ebből a forrásból, ami a befektetők ideköltözését jelentős mértékben tudta szolgálni. Az első ütemmel elkészültünk, de a munkálatok folytatódnak, a betelepülő cégek újabb és újabb infrastrukturális igényei szerint – összegezte, kiemelve, mind vízi közmű, mind elektromos energia, valamint közlekedési kapcsolati rendszer tekintetében további fejlődés várható.

Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Az ország iskolája

Pósán László országgyűlési képviselő beszédében a hihetetlen fejlődést méltatta. – A városból kifelé jövet látja igazán az ember, micsoda változáson ment keresztül ez a terület az elmúlt évek során. Ilyen rövid idő alatt nagyságrendet, minőséget tekintve, nemzetközi mércével mérten is ennyire jelentős fejlesztés bekövetkezésére Debrecenen kívül nem tudok más példát mondani. 

Az ország iskolája lett: megmutatta, hogyan kell ipart, várost fejleszteni, és mindehhez kellő imázst, támogatói kört, forrást teremteni

– összegezte.

A résztvevők a beszédeket követően egy elektromos autóbusszal járták körbe a gazdasági övezetet, mely út során Barcsa Lajos alpolgármester osztott meg érdekességeket a területről. 

PSZ

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában