Szakma Kiváló Tanulója

2022.03.02. 12:22

A legjobb húsipari tanulók versenyeznek Debrecenben

Számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukból.

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Irinyi János Technikum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében zajlik március 2. és 4. között a 60. Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója országos verseny döntője. 15 tanuló méri össze tudását Debrecenben.

Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke

Forrás: Czinege Melinda

– A húsipari termékek előállítását tanuló diákok száma ebben az iskolában a kétszerese az országos átlagnak – hangsúlyozta köszöntőjében Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a szerdai sajtótájékoztatón.  

 

A honatya felidézte, Debrecen egy olyan települése az országnak, ahol az emberek megélhetésének az alapja évszázadok óta az állattartás. Már a 16. században voltak olyan helyi gazdák, akik egy-egy üzlet alkalmával több mint 10 ezer ökröt adtak el egyidőben. Az itteni ipar is alapvetően az állattartásra épülő feldolgozóipar volt. Ennek jelenkori vetülete az, hogy az országos átlagnál nagyobb létszámban érdeklődnek ezen a részen a húsfeldolgozó szakma iránt.

 

– Egy ilyen városban minden amellett szól, hogy a húsos szakmát, annak minden aspektusát megbecsüljük. Mert a jó és egészséges magyar ételeknél, húsoknál nem is kívánhatunk többet. Ehhez pedig az kell, hogy legyenek kiváló szakemberek. Ebben segít ez az iskola is. Az ilyen versenyek pedig azt tudják elősegíteni, hogy az országban máshol is ebbe az irányba menjenek a dolgok – mutatott rá Pósán László.

 

A verseny szóbeli és gyakorlati részekből áll. Előbbi a Debreceni SZC Irinyi János Technikumban, a utóbbi pedig a Hajdúhús 2000 Kft. debreceni üzemében lesz.

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője

Forrás: Czinege Melinda

– Cégünk harmadik alkalommal szolgál helyszínéül ennek a megmérettetésnek. Ez a 60. évfordulója a versenynek, amely minket is arra sarkall, hogy a maximumnál is többet nyújtsunk. A technikummal hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatunk van. Az elmúlt időszakban számtalan diáknak adtunk át hasznos tudást, rengeteg fiatal kollégánk tett sikeres vizsgát. Éves szinten 120-140 húsipari tanuló képzését végeztük el, amely országos szinten is kiemelkedő – hangsúlyozta Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője.

 

A szakember elmondta, 15 tanuló jutott az országos döntőbe. Őket 5 fős csoportokba osztották be, amelyek 4 helyszínen végzik el a különböző szakmai vizsgafeladatokat.

 

– Az első feladat csontozással, darabolással kezdődik az új csarnokunkban. Gyakorlatilag a versenyzők avatják azt fel. A következő rész a húsüzemünkben lesz. Itt valamilyen készítményt kell majd előállítaniuk. Ez ott helyben derül ki. Az üzemben még a különböző gépekkel, fűszerekkel kapcsolatos ismereteikről is számot kell adniuk a fiataloknak – ismertette a szakember.  

 

A harmadik feladat a diákok kereskedelmi tudását méri fel, míg az utolsó részben a csontozóüzemben kell ismét helytállniuk.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója

Forrás: Czinege Melinda

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy azon diákok, akik kimagasló eredményeket érnek el, akár a szakmai vizsga alól is mentesülhetnek, így az elismerés mellett ez is egy jelentős tétje az országos döntőnek.  

– Debrecen és a megye is meghatározó szerepet tölt be az ország élelmiszeriparában. A város gazdasága rohamosan fejlődik, amelynek része ezen iparág fejlődése is. Ez a kihívás azt jelenti, hogy komoly tudású szakemberekre van szükség. Bízom benne, hogy az Irinyi János Technikum tanulói is meg fogják találni itt számításaikat – tette hozzá a főigazgató.

Szilágyi László, a DSZC Irinyi János Technikum igazgatója

Forrás: Czinege Melinda

Szilágyi László, a DSZC Irinyi János Technikum igazgatója elmondta, a versenyzők létszámából is látszódik, hogy a szakmában országos szinten beiskolázási problémák vannak.

 

– Szerencsére ez a mi intézményünkről nem mondható el, hiszen minden évfolyamban elég magas osztálylétszámmal működünk. Ennek jelentős oka, hogy stabil gyakorlati hellyel rendelkezünk – emelte ki. Hozzátette: 60 éve van az iskolában húsiparitermékgyártó-képzés, amely már a kezdetektől fogva duális formában működik.

 

Elmondta azt is, hogy a szóbeli feladatokat szerdán, a gyakorlati versenyt csütörtökön kell megoldaniuk a versenyzőknek. Az eredményhirdetést pénteken tartják. Az Irinyi János Technikum két tanulója is ott van a döntősök között, akik felkészítőtanára Szilágyi László.

 

A mostani verseny 15 indulójából a 3 legjobb sorrendje majd áprilisban derül ki a Szakma Sztár Fesztiválon.

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában