440 munkahely jön létre

2021.09.13. 14:48

Letették a Debrecenben épülő Semcorp-gyár alapkövét

A kínai vállalat Debrecenben építi meg hetedik gyárát, melynek ünnepélyes alapkőletét hétfő délután tartották a déli gazdasági övezetben.

Fotó: Kiss Annamarie

Először James Shih, a Semcorp Hungary Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd úgy fogalmazott: első telephelyüknek nem lehet jobb helye Európában, mint Magyarország. – Olyan gazdasági szereplők jelentek meg hazánkban, melyeknek a Semcorp beszállítója lehet, de ennél is lényegesebb, amit a kormány tett azért, hogy Magyarországot egy jó befektetőhellyé változtassa.

Paul Xiaoming Lee elnök köszöntője után a beruházásról Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta: a Semcorp az elektromos akkumulátorok egyik alapvető alkatrészét, az elválasztófóliát gyártja. A vállalat eddig csak Kínában működtetett gyárakat, most Debrecenben 100 ezer négyzetméteren négy gyártósor épül, ezek évente 400 millió négyzetméter fólia előállítását végzik majd. Az új gyár megépülésével 440 munkahely jön létre, a beruházás összértéke 65 milliárd forint, ehhez a magyar kormány 13 és félmilliárd forintos beruházásösztönzési támogatást biztosít. – Mindez hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar elektronikai ipar továbbnövelje teljesítményét – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új világgazdasági korszak több forradalmian modernizálódó ágazatában keleti dominanciájú, mint ahogy az elektromos autóiparban is. Emlékeztetett arra is, hogy Kína a világ gazdasági teljesítményének 2000-ben mindössze a 4 százalékát adta, míg ma a 18 százalékát, és tavaly már a távol-keleti ország volt az Egyesült Államok és az Európai Unió első számú kereskedelmi partnere is.

– A nyugati világ technológiai fölénye jelentősen mérséklődött, az elektromos autóipar legnagyobb akkumulátorgyártói mind keleti cégek – emelte ki, majd megjegyezte, hogy ezeknek a vállalatoknak a beruházási döntéseitől is függ, hogy az Európai Unió mely tagállamai lesznek sikeresek a következő években.

Szijjártó Péter | Fotó: Kiss Annamarie

A munkálatok nyáron már megkezdődtek, a létesítmény a tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését, s ennek köszönhetően a területén piacvezető cég kapacitása 12 százalékkal növekszik. Magyarországon 400 millió négyzetméter szeparátor fóliát fognak gyártani évente.

Végezetül a miniszter kiemelte, hogy a Keleti Nyitás megindítása igazi gazdasági sikertörténetnek számít, és ezt mára a bírálóknak is el kell ismerniük. – Az elmúlt tizenegy évben 28 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és a tőle keletre fekvő államok között – jegyezte meg.

A gyár látványterve | Fotó: Facebook / Papp László-archív

Pósán László országgyűlési képviselő annak jelentőségéről beszélt, hogy a világ legnagyobb elválasztófólia-gyártó cége Debrecent választotta. – Ez a választás a Semcorp Debrecenbe tett bizalmát mutatja, emellett visszaigazolja azt is, hogy a város kiszámítható és konzekvens gazdaságpolitikával rendelkezik – fogalmazott.

A szeparátorfólia-gyártóüzem 2022 végéig épül meg.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában