Közgyűlés

2021.09.28. 10:59

Kilencmilliárddal magasabb lehet a debreceni büdzsé

Várhatóan mintegy 9 milliárd forinttal emelkedik meg Debrecen idei büdzséjének mérlegfőösszege; többek között a város 2021. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról is szavaznak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

20210902 Debrecen Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlés, a Kölcsey Központ Nagytermében Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Képen: Papp László Debrecen polgármestere

Fotó: Napló-archív

Az önkormányzat idei büdzséjét 162 milliárd 582 millió 752 ezer 366 forint mérlegfőösszeggel fogadták el, korábban a maradványfelosztások, illetve egy 1,8 milliárd forintos hitel felvétele miatt módosították. Tekintettel arra, hogy az 1,8 milliárd forint hitel felvételéről július hónapban döntött a közgyűlés, ezért nemcsak az első félévben (2021. június 30-ig) végrehajtott saját hatáskörű előirányzat átcsoportosításokkal és módosításokkal javasolja módosítani a költségvetést az előterjesztő, Papp László polgármester, hanem még a július havi saját hatáskörű előirányzat-műveletekkel is annak érdekében, hogy a hitelfelvétellel együtt szerepeljenek a módosított bevételi és kiadási előirányzatok a 2021. július 31-i állapot szerint.

A rendelet-módosítás tervezete tartalmazza mindazokat a javasolt előirányzat-módosításokat is, amelyeket polgármesteri hatáskörben vagy intézmény-vezetői hatáskörben nem lehetett végrehajtani. Fentiek alapján, a 2021. július 31-i állapotnak megfelelően,

az önkormányzat 2021. évi költségvetésének mérlegfőösszege 171 milliárd 855 millió 805 ezer 138 forintra módosul.

Az előterjesztés szerint többek közt az önkormányzati tulajdonú lakóingatlanokkal kapcsolatos kiadások tétele kiegészül egy új alcímmel „Mélygarázs létesítése a Sas utcán” megnevezéssel. Ezzel egyidejűleg a tartalék alcímről 250 millió forintot átcsoportosítanak ide. Emellett módosul a Petőfi tér rekonstrukcióját érintő előzetes kötelezettségvállalás összege is. A kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként a legalacsonyabb ajánlatot adó nyertes ajánlattevő vállalási összege meghaladja a tervezett bekerülési költséget, melynek műszaki oka, hogy a tervezés óta eltelt időszakban a világgazdaságban olyan mértékű ugrásszerű áremelkedés tapasztalható, amely jelentős mértékű árfelhajtó hatással bír a magyarországi építőipari ágazatra. Ennek értelmében a 2022. évi költségvetés terhére vállalt bruttó 170 millió forint összege bruttó 275 millió forintra módosul – áll az indoklásban.

A kertségi fejlesztési program alcím alatt megtervezett, Kismacsra vezető kerékpárút kialakítása elnevezésű projekt esetén a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként beérkező legkedvezőbb ajánlat is meghaladja a rendelkezésre álló kiadási előirányzatot, ezért szükséges annak növelése. A többletelőirányzat felhasználása azonban csak 2022. évben lesz esedékes. A 2022. évi költségvetés terhére bruttó 125 millió forint összegben javasol előzetes kötelezettségvállalást a polgármester a közbeszerzési eljárás alapján megkötendő szerződés jövő évi fedezetének biztosítására. A többletfedezet biztosítására azért is szükség van, mert a 2021. évi költségvetésben eredetileg a projekt megvalósítására betervezett, támogatásból származó bevétel előreláthatólag nem fog teljesülni 2021. évben – tartalmazza az előterjesztés.

Továbbra is Halász D. János irányíthat

Dönthet a testület a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetői munkakörének betöltéséről is.

A jelenlegi ügyvezető, Halász Dániel János határozott idejű ügyvezetői megbízatása 2021. szeptember 30. napján lejár. A posztra kiírt pályázati felhívásra két pályázat érkezett. Az egyik esetében a pályázati anyag nem tartalmazta az előírt valamennyi dokumentumot. A pályázó szakképzettsége és szakmai gyakorlata nem felelt meg az EMMI rendeletben, valamint a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek – írja az előterjesztés, és javasolja ezt a pályázatot érvénytelennek nyilvánítani.

A másik pályázó Halász Dániel János volt, az ő pályázata érvényes. A szakmai bizottság szeptember 6-án őt meghallgatta, és egyhangúlag támogatta a pályázatát. Az előterjesztés javaslatot tesz arra, hogy 2021. október 1-től 2026. szeptember 30-ig Halász Dániel János legyen az ügyvezető azzal, hogy tevékenységét munkaviszonyban látja el, bruttó 750 ezer forint személyi alapbérérért.

Lesz Bálványfa és Hullám köz

Közterületek elnevezésére tett javaslatok is a képviselők elé kerülnek a csütörtöki közgyűlésen.

A Hold utca folytatása (Gerebélytelep) szintén Hold utca lesz, ahogyan a Tormay Béla utca (Pallag), a Hópehely utca (Biczó István kert) és a Basahalom utca (Mészáros Gergely kert) folytatása is az említett utcák nevét viseli majd.

A Monostorpályi út külterületi folytatásától keletre elhelyezkedő kétutcás kertségi rész az Ecetfa utca végében található, ezért elnevezésére ez ecetfára utaló Bálványfa utca nevet javasolja az előterjesztés (Biczó István kert). A Hullám utca (Biczó István kert) folytatása Hullám utca, míg az itt lévő kicsi köz a Hullám köz nevet kapja.

A Külső Acsádi út távoli folytatásából Hajdúsámson-Martinka településrésszel szemben nyíló utca elnevezése Martinka utca lehet (Nagycsere).

A Zelemér utca területbővülése szintén a Zelemér utca nevet kaphatja (Postakert). Itt egy, a közterületi névjegyzék alapján 2005 előtt elnevezett, Kürtös utcaként nyilvántartott részt (Széchenyi utca és Szoboszlói út közötti szakasz) Zelemér utcára nevezhetik át, mivel a központi címregiszter adatai alapján az itteni területre nyíló ingatlanok Zelemér utcai címekkel rendelkeznek.

Megkapja az épületet a német iskola

A Debrecen, Sinay Miklós utca 4. szám alatti ingatlant ingyenes hasznosításba adhatják a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány részére. „Debrecen több külföldi, elsősorban német gazdasági társaság beruházásainak helyszínéül szolgál, ezért az önkormányzat számára kiemelkedően fontossá vált, hogy a várhatóan Debrecenben otthonra lelő német családok gyermekei részére az anyaországgal egyező feltételek szerint biztosítsa az iskolai oktatást” – szögezi le az előterjesztés. Az önkormányzat megállapodott a közalapítvánnyal egy debreceni német iskola alapításáról, mely előbbi fenntartásában működik majd. A Debreceni Német Általános Iskola helyszínéül a Sinay Miklós utca 4. szám alatti ingatlan (egykori bölcsőde) szolgál majd. Jelenleg folyamatban van az épület felújítása, a kivitelezés befejezési határideje 2022. június. Az iskola 2022 szeptemberében nyitja meg kapuit. Az önkormányzat ingyenes hasznosításba adja az ingatlant határozatlan időtartamra, közfeladat (köznevelési feladat) ellátása és az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítása céljából, a Debreceni Német Általános Iskola feladatainak ellátásához, annak érdekében, hogy a közalapítvány az ingatlant az iskola működéséhez telephelyként használhassa. A hasznosítás időtartama alatt a közalapítványt terheli az ingatlan fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos valamennyi költség.

SzT

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/licitre-bocsatjak-a-belvarosi-ingatlant-otvenmillioert-5685974/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszunhet-egy-gyermekorvosi-korzet-debrecenben-5685962/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában