módosított szerződés

2021.08.04. 16:44

Félmilliárd forinttal többe kerülnek a Latinovits Színház munkálatai

Szerződésmódosításra került sor július 14-én a Latinovits Színház jelenleg is zajló belső munkálatai kapcsán a debreceni önkormányzat, valamint a kivitelezést végző debreceni és budapesti cég között – áll a július 29-ei Közbeszerzési Értesítőben.

20200819 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A Debrecen 2030 program részeként megkezdődnek a Latinovits Színház befejezésének munkálatai - erről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Fotó: Napló-archív

A Fórum Debrecen Bevásárló és Szórakoztató Központ épületében lévő színház belső kialakítása során számos helyiséget – köztük multifunkcionális teret, melegítőkonyhát, stúdiószínházat, próbatermeket, irodákat, öltözőket, üzemi és kiszolgáló helyiségeket – létesítenek. Speciális padlóburkolatokat, színháztechnikai berendezéseket, akusztikai szigetelést, fény- és hangtechnikai rendszereket, hatáskeltő eszközöket is telepítenek.

Az építési beruházás kivitelezése során olyan műszaki szakmai és adminisztratív körülmények merültek fel, melyek a szerződés módosítását tették szükségessé – áll a Közbeszerzési Értesítőben.

Pótmunkákat kell elvégezni olyan okok miatt, amiket a szerződő felek nem láthattak előre, továbbá műszaki ellenőrök személyének változása kapcsán is kell a módosítás.

A részletes indoklás szerint a létesítmény megépítése óta eltelt mintegy 12 év alatt a légkezelők és a légtechnikai rendszer a használat és a folyamatos üzemelés hiányában oly mértékben szennyeződött, mely a tisztítást és fertőtlenítést nélkülözhetetlenné teszi.

A folyadékhűtő és a keringetőszivattyúk cseréjére is szükséges, mert a berendezések a létesítmény kivitelezésének lezárásakor működőképesek voltak, és az önkormányzat nem számolhatott a rendszer időközbeni meghibásodásával, különös tekintettel arra is, hogy a létesítmény a kivitelezés óta soha nem volt használatban.

Az aljzatbeton új rétegrendben történő kivitelezése szükséges az orfeum és a próbaterem (balett) területén, mely abból adódik, hogy a létesítmény mintegy 12 éve történt kivitelezése során az úsztatott aljzat nem megfelelő lépésálló szigeteléssel készült. A tervezési időszakban megbontást igénylő, állagromlással járó felmérés nem történt.

Az egyik pótmunka a hangtechnikai és fénytechnikai optimalizálásra irányul, mely az előírt termékek gyártásának és forgalmazásának akadályoztatása, megszűnése miatt vált szükségessé. A hangtechnikai és fénytechnikai kivitelezéshez kapcsolódó pótmunka elvégzésére – más reális alternatíva hiányában – csak a szerződés módosítása útján van lehetőség.

„A szerződésmódosítás szerinti pótmunkák elvégzése a kivitelezés során végzett feltárások, illetve a fentebb ismertetett műszaki körülmények eredményeként vált szükségessé. A pótmunkák jelentős részének szükségessége csak abban az esetben vált volna az önkormányzat számára a szerződéskötést megelőzően láthatóvá, ha a tervkészítési időszakban fizikai roncsolással, megbontással, illetve próbaüzemmel kísérletet tesz a pótmunkákat eredményező körülmények feltárására. Ezen feladatok ellátása ugyanakkor nem tervezői, hanem kivitelezői kompetenciába tartozik, így elvégzésükre kizárólag a kivitelezési szakaszban kerülhetett sor” – írja a dokumentum.

A műszaki ellenőri feladatok ellátását szerződés alapján a BMSK Zrt. látja el. A BMSK Zrt. 2021. március 31-én hivatalosan jelezte, hogy bizonyos műszaki ellenőrök személye és egyúttal a műszaki teljesítés igazolója is változik – ezt is írásban kell rögzíteni.

A szerződésben foglalt munkák ellenértéke eredetileg nettó 5 milliárd 890 millió forint volt, mely a módosítással 6 milliárd 454 millió forintra nőtt.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában