Körkép

2021.05.27. 10:22

Csipetjével fogy a cseresznye a nagypiacon

Kis mennyiségben kérnek a méregdrága olasz importból, inkább fóliás epret méretnek a nagypiacon.

Fotó: Kiss Annamarie

Sok az eső, kevés a napsütés, hidegek a hajnalok: ezt egy rockballada dalszövegéből is idézhette volna Kovács Gábor termelő, amikor szerda délelőtt a nagypiacon a magas cseresznye- és eper­árakról kérdeztük. A Napló a belvárosi vásárcsarnokba azért látogatott el, hogy a közösségi oldalakon felháborodott posztok nyomába eredjen: valóban több ezer forint kilója, és ha igen, veszik-e a cseresznyét a debreceniek.

Mint a hatvanas évek nejlonharisnyája: itthon még nem volt, így megjelent Debrecenben a méregdrága olasz import. Néhány napja hatezer forintjáért árulták, mára már csak háromezer kilója a külföldről beszállított cseresznyének, legalábbis annak, ami a múlt heti szállítmányból megmaradt, többet ugyanis idén nem hoznak belőle a nagypiacra.

Ottjártunkkor Kovács Gábor magasra halmozott portékái fölé hajolva végezte az adásvétel gyakorlati mozgáselemeit a mérleg-kassza-vevő képzeletbeli háromszögében. Közben elmondta, hogy az árak hallatán ő inkább kimaradt a májusi cseresznyézésből, helyette az eperre specializálódott, mondván: az is drága még, de egy hét múlva már megjelenhet a szabadföldi is, amit kedvezőbb áron mérhet majd a vásárcsarnok vevőinek. Gábornak igaza lehet: az őstermelők már tavaly májusban aggodalmaskodtak a magas cseresznyeár miatt, ami akkor 1300 és 2000 forint között mozgott, ez az ár pedig a helyi kereskedők szerint idén tovább emelkedhet a kedvezőtlen időjárás és a pandémia lesújtó gazdasági hatásai miatt. – A cseresznyevirágok nagy része lefagyott, és későbbi termés várható, mint az eddigi életben. Az áprilisi időjárás nem kedvezett a gyümölcsnek, ami még messze van az éréstől a hazai fákon – összegzett a férfi.

Fotó: Kiss Annamarie

A szabadföldire várni kell

Az import-, háromezer forintos csonthéjason kis adagokban ugyan, de sikeresen túladott a múlt héten Kárándi Nikolett és munkatársa. A két nő a nagypiac egyik legméretesebb pultja mögött árul, zöldségben is, de leginkább eperben utaznak. – Nincs még magyar, nem is érik, most voltunk a földön, zöld – mutatta telefonján a csakugyan kezdetleges érési szakaszban lencsevégre kapott eperföldet. A nő azt is nehezményezte, hogy sok kereskedő nem tünteti fel, hogy fóliás és nem szabadföldi epret árul 1400-1800 forintért. Hogy mikor érik be és kerülhet a piacok pultjaira, az időjárástól függően körülbelül másfél-két hét, mondta. Az asszony húsz-huszonöt láda termést remél első körben, de kérdésünkre sem volt hajlandó esélylatolgatásba bocsátkozni a várható árakkal kapcsolatban. Végül azonban közölte: jobb ha a cseresznye után görögdinnyeügyben is felkészülünk az olaszra: ez szintén jobb és olcsóbb lesz ebben a szezonban, mint a hazai.

SZD

Borítókép: Kárándi Nikolett szerint két hétig még fóliáshoz jut, aki eperért indul a piacra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában