Jöhetnek még mínuszok

2021.04.02. 13:19

Még nem volt jelentős fagykár a hajdú-bihari térségben

A márciusi hidegek nem okoztak gondot a gyümölcstermelőknek.

Tavaly Hajdú-Bihar területét is érintette a fagykár | Fotó: MW-archív

Fotó: Unger Tamás

Idén márciusban többször mértek az éjszakai órákban mínuszokat, sőt, napközbeni havazás is előfordult. A megyei agrárkamaránál arról érdeklődtünk, hogyan érintette a hűvös időjárás a mezőgazdaságot.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke közölte: az idei évben még nem jelentkezett jelentős fagykár.

Szólláth Tibor | Fotó: Napló-archív

– Ugyan kisebb területeken észlelhető volt gyenge fagy, de ez a jelenség a növénykultúrában nem tett kárt. Ilyen jellegű bejelentés információink szerint nem érkezett szervezetünkhöz. Valószínűleg áprilisban várható lesz éjszakai fagy, ezt a korábbi években is tapasztalhattuk – ismertette. Kiemelte: tavaly komoly kárt okoztak az éjszakai fagyok a korai virágzású gyümölcsösökben. – Tavaly március elején még enyhe és csapadékos volt az idő, néhol belvíz is kialakult. A kezdeti enyhe idő miatt hamar megindult a vegetáció, a korai gyümölcsök virágozni kezdtek, majd ezután jöttek a komoly éjszakai fagyok. A hideg idő az őszi vetésű kalászosoknak és repcének sem volt kedvező – közölte.

Tavaly Hajdú-Bihar területét is érintette a fagykár | Fotó: MW-archív

Az almának jó

A kajszi esetén a sziromhullás és terméskezdemény fázisában mínusz 0,8 Celsius-foknál kezdődik a károkozás, és mínusz 4,4 fok esetén már 90 százalékos a fagykár. Őszibaracknál a virágzás kezdetén ezek az értékek mínusz 2,8 és mínusz 5,6 foknál kezdődnek. Körte esetében a zöld bimbós állapotban mínusz 2,8 és mínusz 5,6 az érték, míg piros bimbós állapotban mínusz 4,4 és mínusz 9,4 Celsius-fok.

– Tavaly áprilisban előfordultak reggeli mínusz 5-10 Celsius-fok közötti mérések. Ezek a fagyok jelentős kárt okoztak a gyümölcsfákon, Hajdú-Bihar megye teljes területén 100 százalékban lefagyott a kajszibarack és a körte is, de nem kímélte az időjárás a meggyet, a cseresznyét, a szilvát és az almát sem. A Nyírséggel határos területen, valamint Hajdúdorog térségében óriási, mintegy 80-100 százalékban okozott kárt a fagy, utóbbi térségben az almatermésnek még a levelei is megfagytak, megbarnultak. A Hajdúszoboszló térségében található gyümölcsösökben 40-80 százalékos károkat tapasztaltak, illetve mintegy 60-90 százalékos kár keletkezett a derecskei almásokban, ahol tavaly áprilisban még virágzásban voltak a fák – számolt be az elmúlt év méréseiről az elnök.

Megkérdeztünk néhány gazdát az idei tapasztalataikról. Mindannyian megerősítették: a márciusi fagyok még nem okoztak gondot a gyümölcstermelőknek. Volt, aki úgy nyilatkozott, az almatermésnek jót is tehet a hűvös időjárás az év harmadik havában, hiszen ebben az időszakban a vegetáció még abban a stádiumban van, hogy akár mínusz 3-5 fokos lehűlés sem tesz benne kárt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában