A legjobb a hazai

2021.03.31. 14:56

Helyben gyártott buszokat állítanak forgalomba Debrecenben

A teljes autóbuszflottát lecserélik. Az új járművek kényelmesebbek és jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki.

Fotó: Miskolczi János

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt. aláírta az új autóbuszok beszerzésére, rendelkezésre állására vonatkozó szerződést. A közbeszerzési eljárást 2021 februárjában írta ki a DKV Zrt. A nyertes ITK Zrt. a 2021. július 1. és 2031. június 30. közötti időszakra kötött szerződést. Ennek értelmében, ütemezett módon lecserélik az autóbusz járműparkot, valamint gondoskodnak az autóbuszok műszaki karbantartásáról is.

A szerződés keretében összesen 119 darab új Mercedes Conecto csuklós, szóló illetve Reform típusú autóbuszt állítanak majd forgalomba. Az autóbuszok cseréje ütemezetten történik – tájékoztatta portálunkat a DKV Zrt.

Az első új autóbuszok 2022. januárban állnak forgalomba. Ezt követően a tervek szerint negyedévente mintegy 10 új autóbusz váltja majd fel a régi, VOLVO típusú autóbuszokat.

A teljes járműflottát, azaz a 119 új autóbuszt 2024. október 1-ig kell átadni. Az új autóbuszok üzembe helyezésével párhuzamosan a régi VOLVO típusú autóbuszokat fokozatosan kivonja a forgalomból a DKV Zrt.

A közbeszerzési eljárás magába foglalja az autóbuszflotta cseréjét, az autóbuszok közszolgáltatáshoz szükséges rendelkezésre állását, a járművek műszaki fenntartását, karbantartását, a javító bázis és a telephely biztosítását, a járművek telephelyen történő tárolását, az üzemanyagkút használatát, az autóbuszok szükség szerinti vonali javítását.

Fotó: Miskolczi János

Elegáns megjelenés, modern belső

Az új Mercedes típusú autóbuszok a mai kor követelményeinek megfelelően alacsonypadlósak, illetve néhány szóló autóbusz alacsony belépésű lesz. Minden autóbusz klimatizált, belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel felszerelt. Az új autóbusz flotta külső dizájnja is igazodik a mai trendekhez, ezüstszürke színük elegáns és egységes megjelenést biztosít a debreceni utakon.

Az autóbuszok egy része teljes egészében a debreceni autóbuszgyárban készül el és valamennyi járművet Debrecenben szerelik készre.

Közösségi közlekedés a zöld környezetért

A DKV az elmúlt évtizedek óta tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, a környezetvédelemre. 2009-ben a 140 db VOLVO típusú EURO 5-ös dízelmotorral rendelkező autóbusz forgalomba állításával éves szinten 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás Debrecenben. 2014-ben, a 2-es villamos elindulásával 15 db autóbuszt vontak ki a forgalomból, mely további 700 kilogrammal csökkentette a károsanyag-kibocsátást, ezzel is elősegítve a levegő minőségének javítását. Az új, Mercedes Reform és Mercedes Conecto típusú autóbuszok már EURO 6 D motorral rendelkeznek, az üzemanyag-fogyasztásuk pedig jelentősen kedvezőbb a jelenlegi járművekhez képest – tudtuk meg a DKV Zrt.-től.

A teljes autóbusz-járműállomány cseréjével az utazási komfort növelésén túl jelentős mértékben csökken majd a közösségi közlekedés környezeti terhelése – hangsúlyozták.

Folyamatos megújulás

Papp László polgármester szerda délután elmondta, nagyon jól szimbolizálja egy város fejlettségét, dinamizmusát az, hogy milyen színvonalú egy város közösségi közlekedése.

Fotó: Miskolczi János

„Ha visszatekintünk az elmúlt 10-12 évre, azt tapasztalhatjuk, hogy a város közösségi közlekedése minden szegmensében folyamatosan megújul”

– emelte ki. A polgármester többek között arra is emlékeztetett, 2009-ben álltak üzembe a most a város útjain látható járművek, melyek az akkori kor legmagasabb környezetvédelmi kritériumainak megfelelő autóbuszparkot jelentették, de eltelt 12 év, az akkor megkötött szerződés lejárt, így gondoskodni kellett arról, hogy járműpark megújuljon.

A polgármester kiemelte, Debrecenben gyártják és szerelik az új buszokat, valamint arra is kitért, ezzel nem zárul le a busztender, ebben az évben szeretnék elindítani azt a közbeszerzési eljárást, ami további 12 elektromos autóbusz beszerzését teszi majd lehetővé. Mint mondta, nagy tervek vannak a város közösségi közlekedésével, előkészítés alatt áll a 3-as villamosvonal nyomvonalának tervezése, valamit készülnek az állami szereplőkkel az intermodális központ fejlesztésére is.

Borítókép: Az Inter Tan-Ker Zrt. által gyártott buszok dizájnja is igazodik a mai trendekhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában