Közlekedésfejlesztés

2021.02.05. 09:54

Kilencmilliárd forintért épülhet két csomópont

Elsősorban a majdani BMW-gyárat szolgálják ki a beruházások.

Fotós: Matey István

Összesen csaknem 9,2 milliárd forint értékben épül új, illetve épül át egy régebbi csomópont az M35-ös autópályánál, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításához kapcsolódóan – derül ki a Közbeszerzési Értesítő január 29-ei számából. Mindkét beruházást a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. valósítja meg.

A Debrecen-Józsa autópálya-csomópont megépítése nettó 4 milliárd 828 millió 148 ezer 925 forint értékben valósul meg, az eredetileg becsült 4 milliárd 597 millió forinttal szemben, azt a budapesti székhelyű Colas Út Építőipari Zrt. végezheti. Az M35 autópálya 33+200 kilométerszelvényének környezetében új, teljes értékű, 2x2 sávos Debrecen-csomópont és két körforgalmú csomópont épül.

Egy másik közbeszerzési eljárásban az M35 autópálya – 354. számú főút csomópontjának átépítésére kapott lehetőséget a – tiszakécskei székhelyű – Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. nettó 4 milliárd 382 millió 717 ezer 865 forintért (az eredetileg becsült 4 milliárd 440 millió forint helyett).

A 354-es számú főút jelenleg az M35-ös autópálya jobb oldali gyűjtő-elosztó pályájához csatlakozó ágak közös szakaszától indul. A főút Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet felé történő meghosszabbítása és az úgynevezett Déli határoló úthoz csatlakozása a 354-es főút tengelyének átépítésével lehetséges. A jelenleg meglévő M35-ös autópálya – 354. számú főút trombita alakú csomópontjának átépítése szükséges teljes értékű lóhere alakú csomóponttá – részletezi a kiírás. Itt ezerháromszáz fát is el kell ültetni. Mindkét eljárásban négy pályázó volt, ebből három cég mindkettőben indult.

SzT

Borítókép: Ezen a szakaszon épülhet az új csomópont

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában