Arcok a megyéből

2021.02.28. 08:00

A kétéves, aki otthonosan totyog a gazdaságban

A gazdálkodó Nagy Csaba fia belenő a mező­gazdaságba, de ha mást választ, apja abban sem akadályozza.

Fotó: Nagy Csaba-archív

A kétéves Heténynek természetes, hogy bemegy a kismalacok közé vagy felül édesapjával a traktorra. Ebbe született bele, itt éli mindennapjait. Édesapja szeretné majd neki átadni a gazdaságot, de ha más irányba fordul az érdeklődése, azt is elfogadja.

Csak a mezőgazdaság

A csökmői Nagy Csaba tizenhat hektár gyepen és tizenegy hektár szántón gazdálkodik. Jelenleg százhúsz birkája és egy kocája van. A magyar merinókat exportra neveli, a malacokat pedig itthon értékesíti. A legtöbb gazdasági munkát önállóan végzi, hiszen van egy MTZ 50-es traktorja, rendsodrója, kaszája, pótkocsija, tárcsája és ekéje. A nagy munkákhoz, például a vetéshez és az aratáshoz azonban a helyi mezőgazdasági kft. segítségét veszi igénybe, de a csökmői gazdákkal is jó a viszonya, így kölcsönösen segítik egymást. Csaba már gyermekkorától a mezőgazdaság irányába haladt. Szerette az állatokat, és tanulmányait is mezőgazdasági iskolában végezte. Nagy siker volt számára, amikor első helyezést ért el egy juhászversenyen, valamint amikor három éve nyert a fiatal gazda pályázaton. A támogatásból magtárat épített, új kaszát és tenyész­állatot vásárolt. Most várja a pályázati pénz második ütemezését, amit önerővel kiegészítve hodály építésére, betonozásra és a haszonállat-állomány növelésére szeretne fordítani. Azt mondja, nagyon szereti a mezőgazdaságot, még akkor is, ha főállása mellett kemény erőnlétet igényel, hogy otthon is minden rendben legyen. A Békés megyei Halaspusztán székelő mezőgazdasági cégnél dolgozik elletősként váltott műszakban. Így általában hajnalok hajnalán kel, amikor a legtöbb ember még jóízűen alszik, de a jószágokat el kell látni otthon is. A műszakból hazaérve megkezdi a saját gazdaságában a munkát. Mikor más már aludni tér, ő még gyakran akkor ér be az udvarról. Ez azt jelenti, hogy hajnal háromtól tizenegyig legtöbbször talpon van.

Csaba élete pár éve nagy fordulatot vett, amikor megnősült, majd megszületett a kisfiuk, Hetény. Azt mondja, a felesége mezőgazdászként ismerte meg, így fogadta el. Jó hátteret biztosít férjének, hogy helyt tudjon állni a munkahelyén és az otthoni gazdaság se szenvedjen hiányt semmiben. Időközben megtanult birkát elletni, de ha kell, segít a férjének a disznóól-takarításban is.

– A kisfiunk a kétévesek kíváncsiságával érdeklődik az őt körülvevő környezet iránt. Szereti a birkákat, a malacokat, ezért vigyáznunk kell rá, mert nem fél semmitől. Nincs veszélyérzete, bátran megy közéjük. A traktort is nagyon szereti. Ha az utcán meghallja a jármű hangját, azonnal azt mondja: apa – meséli Nagy Csaba. Hozzáfűzi, hogy bár azért dolgozik, hogy legyen kinek továbbadni a gazdaságot, de azért azt nem szeretné, ha a fiának is hozzá hasonlóan nehéz munkát kellene végeznie mindennap. Jobban örülne, ha valami ehhez kapcsolódó irányba mozdulna, de egy kategóriát lépne. Például, ha az adottságai meglennének hozzá, akár állatorvosnak is el tudná képzelni.

– Ha nagyobb lesz, nyilván segítenie kell majd a munkában, hiszen szeretném, ha megtanulná azt a felelősség­érzetet, ami szükséges az állattartáshoz, de nem akarom, hogy a rabja legyen. Azzal foglalkozik majd, amit szeretne, és én abban fogom támogatni. A fontos, hogy szeresse, amit csinál, bármi legyen is az – foglalja össze a jövőre vonatkozó álláspontját a fiatal gazda.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában