gazdasági „lökés”

2020.10.14. 19:05

A Magosz fiatal tagozata immár hivatalosan is együttműködik a Debreceni Egyetemmel

A szerződő felek megegyeztek a jövő gazdái érdekében.

MP

Fotó: Molnár Péter

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Hallgatói Önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazdaköre szerdán az egyetem főépületében, a Karácsony Sándor teremben.

Fotó: Molnár Péter

Az eseményen köszöntőjében Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora kiemelte: a megállapodással igazán fontos és hasznos dolgokat indítanak el a mezőgazdaság területén. – A többi mezőgazdasági képzőhellyel szemben az egyetem olyan különlegességekkel rendelkezik, hogy a multidiszciplináris mezőgazdaság összes problémáját kezeli, beleértve a tudományos háttértől a gyakorlati képzésig. Bízunk abban, hogy ezzel a megállapodással további lökést tudunk adni, hogy maga a régió és az egyetem holdudvarában lévő mezőgazdasági tevékenységek az élvonalba tartozhassanak – mondta Szilvássy Zoltán.

Korszerű tudás a jövő nemzedékének

– Azt mondhatjuk, hogy ma egy korszerű mezőgazdaságunk van, de egy hihetetlen felgyorsult világban élünk. Nem rég fogadtuk el például a digitális agrárstratégiát, továbbá a precíziós gazdálkodás úgymond polgárjogot nyert, ma már létező gyakorlat. A fiatal gazdaszervezetek és gazdák között fontos hogy legyen egy élő kapocs a saját gazdaságukban. Párbeszédet akarunk kialakítani a fiatal generációval, a földet unokáinktól kaptuk kölcsön, de szeretnénk nekik ezt így is átadni. Ezzel a megállapodással a hallgatók és a már gazdálkodók között egy igazán jó együttműködés jöhet létre – mondta Jakab István, a Magosz elnöke.

Fotó: Molnár Péter

Új kompetenciák kibontakozása

– Az egyik legfontosabb dolog az agráriumban a humán tőke, ennek a jobbá és piacosabbá tételén dolgoznak a munkatársaink, a jelenlegi és meglévő szakjaink is. A hallgatói önkormányzattal évtizedek óta nagyon jó a kapcsolatot ápol karunk. Ebben a pandémiás helyzetben különösen fontos az, hogy az oktatás és az oktatói kar valamint a hallgatók nagyon szorosan tudjanak együttműködni – mondta Stündl László, a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja. Hozzátette: Az egyetem kompetenciái nagyjából a gyakorlati és elméleti képzés körében a hallgatók szempontjából kiteljesednek viszont örülnek annak is, hogy a hallgatók a saját útjaikat járjá, és megpróbálnak új ismeretekre, kompetenciákra szert tenni. Ennek nagyon szép példája a mai együttműködés.

Fotó: Molnár Péter

A szervezetről

A Magosz Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazdaköre frissen alakult gazdakör, hiszen tavaly szeptember 11-én alakult. Ma már 74 főre bővült a létszáma. A megyében mindenféle ágazat képviselteti magát a szervezetben. Azért jött létre, hogy az agrár és vidékfejlesztési programokat támogathassa, valamint a fiatalokat ösztönözze arra, hogy milyen úton kell továbbmenniük és milyen stratégiát kell követniük ahhoz, hogy sikeres mezőgazdasági vállalkozókká váljanak.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában