fejlesztés

2020.09.11. 13:18

Fenntarthatóbb lett a böszörményi húsfeldolgozó

Napelemek kerültek az épületre, az átadóünnepséget szeptember 11-én tartották.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Kiss Attila polgármester a rendezvényen – mint ahogy arra a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közleménye rámutat – azt mondta:

a napelem a hosszútávú működtetés szempontjából a fenntarthatóságot biztosítja, hiszen az üzem éves energiafelhasználásának nagyjából az egyharmadát fedezi.

Hozzátette, hogy vannak még tervek; például a Böszörmény Kincse logóval ellátott termékeit szeretné a város saját mintaboltjában árusítani.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: a húsfeldolgozó elindítása egy jól átgondolt folyamat volt. Szerinte fontos minden olyan lehetőséget kihasználni, mely által gyarapíthatjuk a helyi értékeket.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is részt vett az eseményen, aki azt mondta: a megyei önkormányzat minden területen segíti a településeket. Hatékony eredmény az állam, az önkormányzat, és a vállalkozás közös gondolkodásával érhető el.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár az eseményen elmondta,

közös cél a helyi gazdaságfejlesztési igények kielégítése, elsősorban a helyben rendelkezésre álló erőforrások mozgósításával. Ez a pandémiás időszakban különösen fontos.

Tájékoztatta továbbá a jelenlévőket, hogy az ország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programot a Belügyminisztérium kidolgozta, ennek első elemét a múlt évben indították, a második elemét pedig idén. Ez 50-50 település gazdaságfejlesztési lehetőségét teremti meg. Ebbe a megyei önkormányzatokat is bevonták, hogy segítsék a településeket a programok előkészítésében, a projektek elkészítésében. A másik Belügyminisztérium által tavaly indított program a felzárkózási települések programja, amely döntően a társadalmi hátrányok kiküszöbölésére szolgál. Ez összesen 67 települést érint.

Az átadón elhangzott továbbá, hogy a napelem-telepítés célja az energiamegtakarítás mellett az is, hogy – a folyamatos sertéshúsár-emelkedés ellenére – a városi közétkeztetésben tarthatók legyenek az árak. Mindemellett a megújuló energia alkalmazása hozzájárul az ország klímavédelmi programjához is.

A beruházást a Belügyminisztérium támogatta, a „2019. évi Járási startmunka mintaprogram” keretén belül, 18 és fél millió forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában