Tapasztalatokat vidékre

2020.05.11. 13:20

Tudásbázissal segítik a nánási vállalkozásokat

Információs és Tájékoztató platformot hoztak létre a helyi vállalkozók, vállalkozások számára. Erről tartott sajtótájékoztatót Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

Fotó: Harsányi Zsolt

Debrecen régióban gondolkodik, és akkor tud előremenni, ha az egész régió fejlődik.

Ezt Póser Zoltán, az EDC Debrecen Kft. igazgatója mondta annak kapcsán, hogy Hajdúnánáson a minap megalakult az Információs és Tájékoztató platform, amely fókuszában a koronavírus-veszélyhelyzetben kialakult gazdasági folyamatok kezelése áll. A vírusveszély miatt elindult gazdasági tendenciák kezelésében az utóbbi másfél hónapban sok tapasztalatot szerzett Debrecen.

Póser Zoltán a Napló kérdésére elmondta, hogy Hajdúnánással és Hajdúböszörménnyel is jó a kapcsolata az EDC Debrecen Kft.-nek, gazdaságfejlesztésben és ipari park kialakításában segítenek, befektetésösztönzési stratégiát dolgoznak ki, befektetőket visznek. Mindezt annak jegyében, hogy amit az EDC csinál a városnak, azokat igyekeznek kiterjeszteni a megye nagyobb településeire.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta, hogy a Debrecenben felhalmozódott rengeteg tapasztalatot igyekeznek hasznosítani. Kialakították ezt a platformot, és azon keresztül megpróbálják eljuttatni az információkat a helybeli vállalkozásokhoz. Nem kell újra kitalálni ugyanazt, nem szükséges párhuzamos rendszert működtetni, a nánási vállalkozások is megkapják azt, amit a debreceniek.

Segítő kéz

„Nehéz helyzet a mostani, mert a világot sújtó járvány és a következményeként kialakult gazdasági nehézségek egyidejű kezelése összetett feladat. Hajdúnánás önkormányzata is minden erejével azon van, hogy a lehetőségeihez mérten a legtöbb segítséget megadja a lakosoknak és a helyi gazdaság szereplőinek egyaránt”

– emelte ki a tájékoztatón Hajdúnánás polgármestere. Szólláth Tibor hozzátette, az elmúlt napokban jelentették be azt a gazdaságélénkítő akciócsomagot, amely szociális, önkormányzati és gazdasági társaságokat érintő intézkedéseket tartalmaz.

Az önkormányzat most az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központtal együttműködve, a Debrecenben már működő modell alapján létrehozott egy Információs és Tájékoztató platformot a helyi vállalkozók, vállalkozások számára.

Kapcsolat a kormányhivatalokkal

Póser Zoltán elmondta: az Információs és Tájékoztató platform lényege, hogy pontos információkat adjon többek között a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről, az állás nélkül maradt hajdúnánásiak munkahelykereséséhez, valamint a munkaerőhiányban szenvedő cégek toborzásának támogatásához, helyi termelők segítéséhez, a kkv-szektorban működő vállalkozók tájékoztatásához. Az EDC Debrecen ügyvezetője kiemelte, az elmúlt időszakban kialakították a kapcsolatot a kormányhivatalokkal, kormányzati szervekkel; tudnak irányt mutatni, segíteni, hogy merre érdemes továbbhaladniuk a vállalkozásoknak.

Fotó: Harsányi Zsolt

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő elmondta, Hajdúnánás és az EDC Debrecen együttműködése példaértékű. Hozzátette, egy időben kell kezelni a járványhelyzetet és készülni a gazdaság újraindítására. Hangsúlyozta,

az a felelős gondolkodás, ha már most felkészülnek az önkormányzatok a járvány okozta gazdasági nehézségekre, s ezzel együtt kölcsönös együttműködés alakul ki az önkormányzatok és a helyi vállalkozások között.

Ez mindenki számára közös érdek – mondta a képviselő.

Harsányi Zsolt

Segítségnyújtás ezeken a területeken

  • A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolása.
  • Járvány elleni védekezés eszközeinek beszerzésének logisztikája.
  • Tanácsadó segítség biztosítása az adó- és járulékkedvezmények érvényesítéséhez kapcsolódóan.
  • A munkaerőpiac komoly változásai miatt állás nélkül maradt hajdúnánásiak munkahelykeresésének, valamint a munkaerőhiányban szenvedő cégek toborzásának támogatása.
  • Helyi termelők segítése, akik a kialakult helyzet miatt online, a „termelőkereső” felületen keresztül szeretnék elérni vásárlóikat.
  • Kkv-szektorban működő vállalkozásként bővebb tájékoztatás a kormányzati és uniós pályázati forrásokról.
  • Ezeken túlmenően is igyekszik a cég minden felmerülő problémában érdemi segítséget adni.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában