Interjú

2020.03.29. 07:00

Debrecen arra készül, hogy gyorsan visszaáll a turizmus

Debrecen kevésbé van kitéve a szezonalitásnak – véli Gődény Gábor, a Debrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője.

Fotó: Illusztráció / Molnár Péter

A koronavírus az egész világot megrengette, nemcsak egészségügyileg, de gazdaságilag is. A turizmus az a szektor, amely a legkorábban megérezte a nehézségeket. Debrecen turizmusának jelenlegi helyzetéről és jövőjéről Gődény Gábort, a Debrecen Turisztikai Ügynökség, azaz a VisitDebrecen ügyvezetőjét kérdeztük.

A koronavírus miatt kialakult helyzet mennyire súlyos károkat okoz Debrecen turizmusában?

Nagyon súlyos károkat okoz a globális turizmusban, és ez nyilván megjelenik a város és a régió turizmusának teljesítményében is. Közvetlen hatásként a törölt légi járatok és a tartósan üzemszünetre kényszerített turisztikai vállalkozások, a szállodák, az attrakciók, a vendéglátóhelyek elmaradt forgalmáról beszélünk, közvetett hatásként viszont megjelenik az elmaradt üzleti utak és konferenciák kieső gazdasági eredménye, az ágazatban megszűnő munkahelyek miatt kieső jövedelmek, hosszú távon pedig a mindezek miatt kialakuló fogyasztói bizalomcsökkenés. Ne felejtsük el, hogy a szabadidős célú utazásokat a megélhetés költségein felül rendelkezésre álló jövedelemből fizetjük. Ha a tartós gazdasági nehézségek miatt feléltük a tartalékainkat, vagy rosszabb esetben a válság miatt a család megélhetése forog kockán, akkor az utazás az első, amiről kényszerűségből le tudunk mondani.

„A turizmus a globális járvány miatt legkorábban és leginkább sújtott ágazat.”

Gődény Gábor | Fotó: Napló-archívum

Az előző év ugyanezen időszakához képest mennyivel esett a turisztikai forgalom? Maga a járvány gazdaságilag milyen hatással lesz Debrecenre?

Ebben a kora tavaszi időszakban nagyságrendileg ötezer vendégéjszaka lenne a város heti forgalma. A járvány miatt elrendelt, illetve az utazóközösség által önként vállalt vészhelyzeti korlátozások miatt ez a forgalom most az alig mérhető szintre esett vissza, így hétről hétre ezzel az elmaradó forgalommal számolhatunk. Fontos, hogy ez csak a vendégéjszakák számában mérhető forgalomkiesés. A város turisztikai teljesítményéhez viszont hozzátartozik az innen induló légi járatok utasai, a városba csak egy napra érkező, így a szálláshely-statisztikákban meg nem jelenő utasok tömege, illetve mindazok, akik nem kereskedelmi szálláshelyen szállnak meg, hanem mondjuk barátoknál, rokonoknál, de ugyanúgy turistaként fogyasztják a város szolgáltatásait, látogatják kulturális programjait és rendezvényeit. Ez az elmaradó forgalom a város attrakciókínálatának beszűkülését is jelenti, mivel kevesebb látogató kevesebb belépőjegyet, kevesebb fogyasztásból származó bevételt, így rosszabb megtérülést jelent a rendezvényszervezőknek is. A nyári rendezvényszezon egész Európában veszélybe került, Debrecennek pedig a rendezvények az első számú turisztikai attrakciói, így nem meglepő, hogy aggodalommal figyeljük emiatt is a járványhelyzet alakulását.

A szállásfoglalók hány százaléka mondta vissza a húsvéti hosszú hétvégét?

Sajnos valamennyien visszamondták. Ráadásul mivel a szállodák a vírus terjedésének lassítása érdekében saját hatáskörben meghozott felelős döntésük miatt tartanak kényszerű üzemszünetet, nem pedig korlátozó intézkedés miatt, így ennek a vesztesége közvetlenül náluk csapódik le. Nagyobb házak esetében ez több tíz millió forintos előleg-visszafizetési kötelezettséget jelent, ami fokozottan terheli most a szállodák gazdálkodását.

A szállodák vezetői miként próbálják kezelni a jelenlegi helyzetet?

Olyan korábban elmaradt vagy kevésbé sürgős karbantartási, takarítási, állagmegóvó munkálatokat végeznek, amelyekkel legalább a munkahelyek biztonsága megőrizhető, illetve készülnek a helyzet normalizálódása utáni életre, amikor egy fokozott versenyben, nyilván teljesen megváltozott utazási piacon kell helyt állniuk.

Elkezdődött a nyári foglalások lemondása is, vagy egyelőre a turisták bíznak abban, hogy addigra megoldódik a helyzet?

Kisebb részben későbbi időpontra kerültek átfoglalásra a rendezvények, konferenciák, illetve a szálláshelyfoglalások, nagyobb részben viszont ezeket is lemondták.

A koronavírus lecsengésével milyen gyorsan tud újraéledni a város turizmusa?

Abban egyetértés van a város turizmusáért dolgozó szakemberek véleményében, hogy a járvány elmúltával a cívisvárosban gyorsabb lesz a forgalom felfutása, mint általánosságban a turisztikai szektorban. Ennek az oka, hogy az utazási kedv és hajlandóság – ami most a négy fal közé van zárva – először rövid távú és idejű, belföldi utazásokban fog realizálódni. Hamarabb fog visszaállni az a bizalom a közönségben, hogy a saját családtagjaikkal egy autóban egy hazai úti célt felkeressenek, mint az, hogy repülőgéppel, idegenekkel együtt egy távoli országba utazzanak. Így a nyárra tervezett hosszú nyaralás helyett inkább több, rövidebb belföldi utazás fog történni, amit Debrecen minőségi attrakció- és szálláshely-kapacitása nagyon jó ár-érték arányon szolgál ki. A másik ok, amiért Debrecen előnyösebb helyzetben van, hogy kevésbé vagyunk kitéve a szezonalitásnak, mint például a balatoni régió, ahol ha a nyár kiesik, akkor nincs, ami azt a forgalmat akár csak részben is kompenzálni tudná ősszel. A harmadik ok pedig az a komplexitás, ami egyrészt termékoldalról jellemzi a város turisztikai kínálatát, másrészt a városba látogató egyes különböző célcsoportok vonatkozásában is. Több lábon állunk, mert van és lesz egy új, világszínvonalú fürdőkomplexumunk, egyenként is tízezreket a városba csábító rendezvényünk, pezsgő egyetemi diákéletünk, dinamikusan növekvő üzleti életünk, olyan infrastruktúránk, ami vonzó a sportturizmus, a konferenciaturizmus és az egészségturizmus számára, illetve olyan kulturális életünk, ami egyedülálló a régióban. Mindezek keresleti oldalán pedig ott a könnyen megszólítható, az országos átlagnál magasabb elkölthető jövedelemmel rendelkező budapesti és a főváros agglomerációjában élő potenciális utasközönség, illetve reményeink szerint a nemzetközi turizmus vérkeringésébe a légi járatok újranyitásával fokozatosan visszakapcsolódó külföldi közönség. Debrecen arra készül, hogy a járvány terjedését lassító, indokolt otthon maradás után néhány hónap alatt a korábbi szintre kerül vissza a város turisztikai teljesítménye.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában