csökkent a díj

2020.01.09. 13:41

Kevesebbet fűtöttek a debreceniek

A novemberi enyhe időjárás a decemberi fűtésszámlán is meglátszott.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A november havi átlaghőmérséklet +9,51 °C volt, szemben az 50 éves átlag +4,7 °C-os értékével, így ennek megfelelően a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. hőfelhasználása is jóval a tervezett érték alatt maradt, alig haladta meg annak 77 százalékát.

– A 2019 novemberében tapasztalt rendkívüli enyhe időjárás miatt döntöttünk úgy, hogy a díjfizetőink részére kibocsátott decemberi számlákban csökkentett fűtési hődíj részfizetéseket alkalmazunk, mely csökkentés a fűtési alapdíjakat nem érintette – mondta el a Napló kérésére Hernyák Imre, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. értékesítési igazgatója. Hozzátette: – Debrecenben jelenleg 32 386 lakást fűtünk, a mostani hődíj részfizetés csökkentés 29 977 lakást, az összes fűtött lakások 92,6 százalékát érintette. Megvizsgáltuk az épületek összes hőfelhasználását, és ez alapján határoztuk meg azt, hogy az egyes lakások esetén mekkora csökkentést lehet alkalmazni.

A számításnál a lakás nagyságát, illetve az épület hőfelhasználását vették figyelembe. Volt, akinek 900 forinttal, de akadt olyan, akinek 7 700 forinttal volt kevesebb a számlája, egy átlagos méretű lakásra 3 800 forint értékű csökkenés adódott. A 2019. decemberi számlákban összesen 39 634 GJ-al kevesebb hődíjat számláztak ki mint a novemberi számlákban.

29 hőközpont újulhat meg

A debreceni távhőrendszerhez 873 hőközpont csatlakozik, melyből 840 hőközpont van a debreceni társaság tulajdonában és üzemeltetésében. Ezek közül 549 hőközpont már távfelügyeleti rendszerhez kapcsolódik, mely azonnal jelzi, ha a hőközpontban meghibásodás történik.

– A hőközpontok jó állapotban vannak, társaságunk folyamatosan végzi azok karbantartását és felújítását. Ebben az évben a fűtési időszakot követően a Wesselényi és Csapó utcai távhőkörzet távhő rendszerének felújítását tervezzük, melyhez pályázati forrást is igénybe kívánunk venni. A felújítás során 29 hőközpont és 1434 folyóméter távvezeték újulhat meg. A felújítás tervezett költsége meghaladja a 400 millió forintot – tudatta Hernyák Imre.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában