buszgyártás

2019.12.18. 08:16

Májustól debreceni autóbuszok járnak Kecskeméten

Korszakváltás előtt áll a hírös város közösségi közlekedése.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debrecenben a DKV-val 10 éve együttműködő Inter Tan-Ker Zrt. szolgáltatja az autóbuszokat 2020. január elsejétől a közösségi közlekedéshez Kecskeméten. A gépjárművek üzemeltetése és az autóbusz-vezetők biztosítása is a cég feladata lesz a következő évtizedben – derült ki hétfőn, Debrecenben, akkor amikor az Inter Tan-Ker itteni telephelyét ebből az alkalomból kecskeméti önkormányzati delegáció kereste fel.

A hírös városban a januártól áprilisig terjedő átmeneti időszakban még használt autóbuszok közlekednek, de májustól teljesen új, Debrecenben készült gépjárművek jelennek meg. A debreceni fejlesztésű és gyártású Mercedes-Benz Reform 500 LE-k, valamint az itt készre szerelt Mercedes-Benz Conectók állnak szolgálatba. Mindkét típust EURO 6-os dízelmotorokkal készítik, így májustól jelentősen csökken az autóbuszok okozta környezeti terhelés Kecskeméten.

Az Inter Tan-Ker Zrt. azért hívta meg a kecskeméti önkormányzat vezető tisztségviselőit, hogy bemutathassa az üzemeltetés hátterét, valamint az ITK cégcsoport által végzett autóbusz-fejlesztési és -gyártási folyamatokat.

Összesen 45 saját járművel

Hajdu Márton, az ITK cégcsoport kommunikációs vezetője a részletekről elmondta: összesen 20 Mercedes-Benz Reform 500-ast és 25 Mercedes-Benz Conectót visznek a debreceni gyártósorról Kecskemétre. (A város ehhez még hozzáadja saját tulajdonú 25 darab hibrid csuklós autóbuszát.)

– Amennyiben újabb igény merülne fel, esetleg olyan új járatok jönnének létre, ahol nem elegendő a szóló autóbusz, csuklósra van szükség, készek vagyunk fejleszteni a flottát. Elektronikus jegyrendszer kialakításáról vagy alternatív hajtásról is szó lehet a jövőben – magyarázta.

Azt is megtudtuk, hogy Kecskeméten a helyi Közlekedési Központ szervezi a közösségi közlekedést, aminek január 1-ig még a Dél-Alföldi Közlekedési Központ (Volánbusz) az üzleti partnere, vagyis ők biztosítják az autóbuszokat. A menetjegyek árát, a menetrendet, az útvonalakat, a buszmegállókat ezután is a Kecskeméti Közlekedési Központ fogja meghatározni.

Tervezik az új gyárat

Papp László, Debrecen polgármestere kérdésünkre hangsúlyozta, hogy az Inter Tan-Ker Zrt. Debrecen önkormányzatának egyik legfontosabb partnere. Jóvoltukból Debrecen Közép-Európában az autóbuszgyártás bázisa lehet – vélte. Hozzátette: az ITK-val folytatott együttműködés 2009-re nyúlik vissza, amikor a DKV-val közösen létrejött a Cívisbusz Konzorcium, mely megnyerte a városi közösségi közlekedés buszos részének működtetésére vonatkozó pályázatot. A debreceni Déli Ipari Parkba tervezett új, nagy ITK autóbuszgyárral kapcsolatban Papp László arról számolt be, hogy információi szerint a területet a cégcsoport megvásárolta, jelenleg a tervezés folyik. A polgármester arra is emlékeztetett, hogy pályázatot fognak kiírni új buszok beszerzésére.

Mindkét fél bizakodó

– Igazi otthonra leltünk Debrecenben. Ugyanilyen jó kapcsolatra törekszünk Kecskeméttel is – jelentette ki Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen.

A kecskeméti delegáció egyik képviselője az ITK telephelyén tett bejárás után úgy nyilatkozott, hogy lenyűgöző volt amit láttak. – Ez a látogatás elég volt ahhoz, hogy megtapasztaljuk, itt rendkívül komoly, megalapozott csapat áll a tevékenység mögött – fogalmazott.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában