Hajdúsági Expo

2019.08.08. 14:34

Első kézből kaphatnak aktuális információkat az Agrárfórum résztvevői

Ötödik alkalommal rendezi meg idén a Portfolio vezető gazdasági portál a Kelet-magyarországi Agrárfórumot, amely a hajdúböszörményi Hajdúsági Expo első számú szakmai rendezvényének számít.

Fotó: archív

A regionális konferencia az országos jelentőségű, de a térség szempontjából is rendkívül fontos agrártémákat tűzi napirendre, és arra törekszik, hogy az agrárgazdasági szereplők első kézből kapjanak lényeges információkat a gazdálkodásukat érintő döntésekhez. A kiemelt szakmai programban az államigazgatás és az agrár­vállalati szféra magas rangú döntéshozói, csúcsvezetők vesznek részt.

Az érdeklődők száma évről évre nő, több százan regisztráltak a péntek délelőtti eseményre is. A legkiemeltebb témaként a földjogi szabályozást szerepeltetik a programban, épp azért, mert jelentős változások voltak a témában. Nincs kizárva, hogy ősszel újabb törvényjavaslatok kerülhetnek a parlament elé, például az osztatlan közös földtulajdonok rendezésével kapcsolatban. A téma országos jelentőségű, nem csak a Hajdúságban tarthat érdeklődésre számot.

A Kelet-magyarországi Agrárfórum vendégei

Papp Gergely
Fotó: archív

Papp Gergely, szakmai főigazgató-helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Mit kell tenni a modern agráriumért? – Az agrárkamara stratégiai programcsomagja címmel tart előadást a szakember. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csaknem egy éve adta közre stratégiai programcsomagját, amelyben az agrárium fejlődését akadályozó tényezőket térképezte fel és azonosította, illetve megoldási javaslatokat is kínált. Mindezt a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság hosszú távú fejlődése érdekében.

Farkas Sándor
Fotó: archív

Farkas Sándor, parlamenti államtitkár, Agrárminisztérium

A magyar agrárgazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokról beszél. Kitér a betakarítás jelenlegi helyzetére is, amelyről (az ország teljes területéről) tudható, hogy a növények tavaszi gyenge fejlettsége a kedvezőre forduló időjárás hatására nagyot javult, ezért jó átlagos évvel számolhatunk. Legfőbb gabonáink közül, őszi búzából mintegy 5 millió tonnás termés várható, amely minőségben és mennyiségben is bőven fedezi a hazai fogyasztási igényeket.

Rákóczi András
Fotó: archív

Rákóczi András, vezérigazgató-helyettes, Tedej Zrt.

A hatalmas földszabályozási változásokról, az osztatlan földtulajdonok, a földöröklés, a földvásárlás és a földhaszonbérlet legfontosabb kérdéseiről szóló kerekasztal-beszélgetés részvevője lesz a Tedej Zrt. szakembere. A Tedej cégcsoport a térség legnagyobb munkaadója. Az elmúlt években a mezőgazdasági foglalkoztatás visszaesése idején is sikerült megőrizni az alkalmazotti lét­számot, munkát és megélhetést biztosítva a szakképzett munkaerő számára.

Riad Naboulsi
Fotó: archív

Riad Naboulsi, tulajdonos-igazgató, Kőröstej Kft.

A Perspektívák a tej- és a húsfeldolgozásban című kerekasztal-beszélgetésre várják a szakembert. A libanoni származású férfi 1989-ben megalapította a ma már csaknem ezer főt foglalkoztató Kőröstej cégcsoportot, mely Magyarország egyik legnagyobb sajtgyártójává és élelmiszer-exportőrévé vált. Csak az elmúlt két évben 36 országba exportált Hajdú, Buda, Róna és egyéb márkanevek alatt magyar sajtokat. Termékei így öt kontinensen keresettek.

Borítókép: Győrffy Balázs, a NAK elnöke egy korábbi konferencián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában