Helyi gazdaság

2017.08.28. 09:11

Tanácsok cégeknek a generációváltáshoz

Budapest - A cégek felénél már most aktuális vagy az elkövetkezendő öt évben lesz az a váltás.

Budapest - A cégek felénél már most aktuális vagy az elkövetkezendő öt évben lesz az a váltás.

Biztos recept nincs az utódlás sikeres lebonyolítására, a K&H azonban összegyűjtött néhány fontos tennivalót és elkerülendőt azoknak a cégeknek a tapasztalatai alapján, akiknél ez a folyamat már többé-kevésbé lejátszódott.

Negyed százada

A hazai családi vállalatok nagy része 20-25 éve jött létre, így a cégek felénél vagy már most aktuális vagy az elkövetkezendő öt évben az lesz a jellemzően 3-5 év alatt lezajló utódlás kérdése. Magyarországon a vállalatok mintegy 70 százaléka családi tulajdonú vállalat, a bruttó hazai termék több mint felét ők állítják elő, és a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet. Gazdasági súlyuk miatt így az utódlás sikeres levezénylése a gazdaság és a finanszírozó pénzintézetek számára is létfontosságú. „Bár nincs minden cégre működő biztos recept, az biztos, hogy az utódlás csak akkor működik, ha az tudatos, és a két generáció közt valódi együttműködés van” – hangsúlyozta ki Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Családi alkotmány

Alapvetően más szervezeti struktúra és menedzsment módszerek visznek sikerre egy induló vállalkozást, mint egy már érett korba lépő vállalatot. A különböző életciklusban lévő vállalatoknak különböző képességekkel rendelkező vezetőkre van szükségük. Míg a családi vállalatot létrehozó szeniorok elsősorban a cég fő tevékenységének szakértői, addig az utód generáció sokszor az olyan területeken, mint a pénzügy, a marketing vagy a HR, mozog otthonosabban. Így számos új ötletet, javaslatot, tevékenységet, vagy akár komplett szervezeti egységet már az utódok visznek be a cégbe, feltéve, ha az alapító tulajdonos erre kellően nyitott. A tulajdon átruházásának korlátai és feltételei, a felelősségi kör, az utódlás valamint a posztok meghatározása – akár családi alkotmány segítségével – elengedhetetlen ahhoz, hogy az utódok pontosan tisztában legyenek azzal, mire számíthatnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában