Helyi gazdaság

2016.05.06. 08:47

Befektetés nélkül nincs hozam

Debrecen - Az alacsony kamatkörnyezetben is lehet kedvezőbb megtakarítási formákra találni.

Debrecen - Az alacsony kamatkörnyezetben is lehet kedvezőbb megtakarítási formákra találni.

Annak ellenére, hogy a magyar háztartások 72 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, befektetéseinél még mindig nem elég tudatos a lakosság – derül ki a CIB Bank GfK-val közös reprezentatív kutatásából.

A párnacihában

Ez annak ellenére van így, hogy a kockázatkerülő befektetők is találhatnak – az alacsony kamatkörnyezet mellett is – kedvező megtakarítási lehetőségeket a piacon. A megtakarítása jelentős részét a megkérdezettek még mindig lekötetlenül őrzik a folyószámlájukon (20 százalék), vagy bankbetétben (17 százalék). Igen jelentős azoknak az aránya is, akik inkább otthon, készpénzben hiszik biztonságban a pénzüket. A nagyobb pénzügyi ismereteket igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesen választják a magyar megtakarítók közül: a megkérdezetteknek alig 18 százaléka rendelkezik kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal. Ezek közül az állampapír és a befektetési alap a legnépszerűbb, míg részvények kevésbé.

Csak keresni kell

A számlapénzek és a készpénz magas aránya miatt viszont komoly hozamlehetőségektől esnek el a háztartások. Az alábbi termékek azoknak is jó választást jelenthetnek, akik óvatosak, ezért kizárólag alacsony kockázatvállalás mellett szeretnék megtakarításaikat elhelyezni: nyíltvégű befektetési alapok; pénzpiaci alapok; kötvényalapok; tőkevédett és árfolyamvédett alapok; állampapírok; kombinált megtakarítások: ezek lényege, hogy a bankbetétek kiszámíthatóságát kívánják ötvözni a befektetéseknél elérhető magasabb hozammal. Természetesen ezek kombnációja is elképzelhető, melynek révén tetszés szerinti portfólióban tarthatjuk a fölös forintjainkat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában