Helyi gazdaság

2013.06.18. 14:09

Czomba: tartósan négymillió fölé kell emelni a foglalkoztatottak számát

Tata, 2013. június 18., kedd (MTI) - A foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint a szociális és nyugdíjrendszert érintő problémák megoldása érdekében tartósan négymillió fölé kell emelni a foglalkoztatottak számát.

Tata, 2013. június 18., kedd (MTI) - A foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint a szociális és nyugdíjrendszert érintő problémák megoldása érdekében tartósan négymillió fölé kell emelni a foglalkoztatottak számát.

"Ha (...) nem tudjuk tartósan négymillió fölé emelni a foglalkoztatottak számát, nem tudjuk majd kezelni a szociális és nyugdíjrendszert érintő, régóta magunk előtt görgetett problémákat" - mondta Czomba Sándor kedden Tatán, a foglalkoztatást elősegítő uniós programokról tartott előadásában.

Közölte, egyre több uniós forrást vonnak be a foglakoztatás elősegítésére: míg 2010-ben a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 20 százaléka származott közösségi forrásokból, addig mára az arány 50 százalékos.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az unióban Magyarországgal együtt öt állam tudta visszavinni a foglalkoztatás szintjét a válság előtti szintre. A statisztikák szerint 36 hónapja folyamatosan nő a foglalkoztatás, a közfoglalkoztatottak száma 70 ezer.

Megjegyezte: a gazdaság stagnálása mellett "a foglalkoztatáspolitikai rendszerünk lassan ki fog merülni. Ha nincs gazdasági élénkítés, a foglalkoztatottságot nem lehet növelni". Ígéretesnek nevezte, hogy míg az előző uniós ciklusban az ország az EU-s források 17 százalékát fordította a gazdaság élénkítésére, addig 2014 és 2020 között 60 százalék lesz ez az arány.

Czomba Sándor elmondta, a munkahelyvédelmi akciótervvel 1,2 millió embert kívántak elérni; már 800 ezren vesznek részt a programban, és 36 ezer új munkahelyet teremtettek.

A konferencián előadást tartott Farkas Flórián, aki jelezte, hogy a cigányság közfoglalkoztatását 365 koordinátor támogatja, tevékenységüknek is köszönhető, hogy 53 400 roma dolgozik a programban. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke elismeréssel szólt az ezer roma asszonyt érintő országos képzésről, amelyre négyezren jelentkezett.

A Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a megyében a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának támogatására indított program 2011 májusában kezdődött és 2015-ig tart. A négyéves időtartamra 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre, idén 900 millió forintot fordítanak a programra.

Pákozdi Szabolcs tájékoztatása szerint 2013 júniusáig 2675 munkakeresőt helyeztek el a versenyszférában, képzési támogatásban 1301 ember részesült. Kizárólag olyan képzések indultak, amelyeket konkrét munkáltatói szándék támasztott alá. A tanfolyamok között meghatározó volt a feldolgozóipar és az autóipari beszállítók igénye, 48 fő kapott CNC forgácsoló képzést, 38 embert AWI hegesztővé képeztek.

A roma integráció elősegítése érdekében az általános iskola 7. és 8. osztályainak elvégzését támogatták, illetve a végzetteket további szakképzés elsajátításához segítették. A programban eddig 443 roma kapcsolódott be, ez az összes résztvevő 17 százalékát jelenti.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában