Helyi gazdaság

2013.05.13. 16:35

OGY - A gazdasági bizottság támogatta az útdíj törvényt

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Támogatta a parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén az útdíj törvény általános vitáját, amelyről Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy bízik a július elsejei bevezetési határidőben, ehhez pedig kell a törvényi háttér.

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Támogatta a parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén az útdíj törvény általános vitáját, amelyről Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy bízik a július elsejei bevezetési határidőben, ehhez pedig kell a törvényi háttér.

Kovács Tibor (MSZP), a bizottság alelnöke kifogásolta, hogy az útdíj fizetés kiépítése törvény nélkül kezdődött el és átláthatatlanul folyik, amiért európai bizottsági eljárás várható. Véleménye szerint a legnagyobb haszonra a rendszer működtetője tesz majd szert.

Fónagy János erre úgy reagált, hogy a befolyó útdíj döntő része az úthálózat korszerűsítését szolgálja majd.

A bizottság 16 kormánypárti igen és 6 ellenzéki szavazattal elfogadta a dohánykereskedelmi törvényhez benyújtott módosító indítványt, amely szerint a trafikok a dohány mellett fagylaltot és a jégkrémet is árulhatnak.

Egyhangúlag fogadta el a bizottság a vagyontörvény módosítását, amely állami tulajdonba venné a Győr-Veszprém, valamint a Nagyirtás-Nagybörzsöny közti vasútvonalat. Fónagy János elmondta, így a felújításukhoz uniós pénz is felhasználható.

Kovács Tibor azt javasolta, hogy későbbi állami tulajdonba vételi határidővel, de vegyék be a javaslatba az Eger-Szilvásvárad vonalat is. Fónagy János ezt támogatta, megjegyezve, hogy az eredeti javaslatban szerepelt a harmadik vasútvonal is.

A fémkereskedelmi törvényt módosító javaslathoz benyújtott képviselői módosító indítványok közül egyhangúlag támogatta a bizottság azt, amely megtiltja a fémkereskedőnek, hogy kohászatilag tömbösített fémet vegyen át. Kivétel csak az lehet, ha a vételre felajánló személy hitelt érdemlően bizonyítja a fém jogszerű megszerzését. A másik elfogadott módosítás pedig már a második jogerős bírság után visszavonni rendeli a kereskedő engedélyét. Az eredeti szövegben a harmadik bírság után következett az engedély visszavonása.

A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről, valamint a biztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokat.

Vágó Gábor (független) képviselő a devizában eladósodottak megvédéséről terjesztett elő országgyűlési határozati javaslatot, míg Szél Bernadett (független) képviselő a lakossági energiaköltségek fenntartható csökkentésére tett parlamenti határozati javaslatot. A két javaslatot csak az MSZP-s képviselők támogatták.

A vitában a kormányt képviselő Kisgergely Kornél, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár azzal indokolta a javaslatok kormány általi elutasítását, hogy nem szerepel mellettük hatástanulmány, márpedig a javaslatok több milliárd forintba kerülnének. Vágó Gábor kifejtette, hogy az országgyűlési határozati javaslathoz nem kell ilyen, mivel az csak a probléma megvizsgálását, illetve a kormány általi konkrét lépések kidolgozását célozza. Kovács Tibor megjegyezte, hogy a kormánypárti képviselők gyakran nyújtanak be törvényjavaslatokat hatástanulmányok nélkül, holott az ahhoz kötelező lenne.

A bizottság végül az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt évi szakmai tevékenységéről szóló javaslat általános vitára bocsátásról döntött. A kormánypárti képviselők igennel szavaztak, míg az ellenzékiek tartózkodtak. A vitában Kovács Tibor felvetette, hogy az ÁSZ ellenőrzésében vannak tabutémák. Példaként a magánnyugdíjpénztárak államosítását, az ezt kezelő szervezet ellenőrzését, valamint az önkormányzatok "beszorult" hiteleit említette. Ez utóbbit annak kapcsán, hogy a kormány ezek zömét átvállalta.

Domokos László, ÁSZ elnök válaszában elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztári pénz tavaly felhasznált részéről a 2012. évi zárszámadásban számolnak be. Általánosságban pedig közölte, hogy a számvevőszéknél nincs tabutéma.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában